FILME

Timp nedefinit

Time Indefinite

68 filme în 10 secțiuni
Ross McElwee
SUA
114'


1993
Photo Film

V.O.

Engleză

subtitrări

Română

Titlu Original

Bilete

Time Indefinite

SECȚIUNEA

RETROSPECTIVA ROSS MCELWEE

program

• 23 august, 20:00, ARCUB

Proiecție desfășurată în prezența: Ross McElwee


Ross McElwee
Ross McElwee a crescut în Carolina de Nord. A absolvit Universitatea Brown și, mai târziu, Institutul Tehnologic din Massachusetts, unde a primit diploma de Masterat în cinema în cadrul unui program condus de documentariștii Richard Leacock și Ed Pincus.
A realizat șapte documentare de lungmetraj, precum și mai multe scurtmetraje. Majoritatea filmelor sale au fost turnate în regiunea sa natală, Sudul American, printre ele aflându-se mult apreciatul Sherman's March, Time Indefinite, Six O'Clock News și Bright Leaves.
Filmele lui McElwee au participat la festivaluri de film ca cele de la Berlin, Londra, Viena, Rotterdam, Florența, Sydney și Wellington și au avut parte de numeroase retrospective.
Din 1986 Ross McElwee predă film la Universitatea Harvard, unde e profesor al Departamentului de Studii Vizuale și de Mediu.

sinopsis

Unul dintre cele mai filosofice și mai dense episoade ale seriei, „Timp nedefinit” prezintă o perioadă complicată și plină de evenimente a vieții lui Ross McElwee, marcată inițial de căsătoria cu Marilyn Levine, moment ce reprezintă și startul filmului, iar apoi, de dispariția bruscă a tatălui, de pierderea, de către Marylin, a primei sarcini și de nașterea, în final, a lui Adrien, primul copil al cuplului. Din multe puncte de vedere, e unul dintre cele mai autoreferențiale documentare de-ale cineastului, paralelele cu alte contexte relevante din punct de vedere social și politic fiind limitate aici la unele reflecții și nefiind integrate în structura narativă principală. Încercarea lui McElwee de a se înțelege pe sine și de a-și accepta noul rol de soț și de tată, prin analizarea relației lui cu familia - atât cu cei rămași în viață, cât și cu generațiile tatălui și a bunicilor - creează un context în care tonul elegiac se combină adeseori cu observațiile candide și cu revelarea unor epifanii cotidiene. Frumusețea filmului e o rezultată a tuturor acestor factori și, mai ales, a modului în care își lasă locul unii, altora, de fiecare dată adăugând un element în plus la încercarea realizatorului de a înțelege, sau, măcar, de a intui sensul și semnificația propriei existențe. (de Andrei Rus)

premii și festivaluri

distribuitor

First Run Features

AFIȘ

Sponsor principal: Kaufland
Partener de mobilitate: Autonom
Bilete prin: Eventbook
Partener logistic: DHL
Partener digital: Canopy
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Festivalul a fost fondat în 2008 de: Centrul Ceh București

Some of the icons used in our website are from www.flaticon.com