Înscrie-te la Civil Society Pitch 2020!

Înscrie-te la Civil Society Pitch 2020!

27 ianuarie


La ediția cu numărul 13 a festivalului One World Romania ne propunem, ca în fiecare an, să susținem și să promovăm proiecte valoroase de film documentar prin intermediul programului CIVIL SOCIETY PITCH.


Asociația One World Romania invită organizațiile și persoanele care sunt active în apărarea drepturilor omului, precum și cineaștii, aspiranți sau consacrați, din România, Republica Moldova, Bulgaria și Ungaria să se înscrie la atelierul CIVIL SOCIETY PITCH. Atelierul va fi moderat de tutori de renume internațional și se va desfășura în perioada 20-22 martie la ARCUB, în timpul celei de-a 13-a ediții a festivalului (20-29 martie 2020).


CIVIL SOCIETY PITCH este un demers unic în regiune, care își propune să pună în contact pe de-o parte cineaști dornici să expună prin intermediul artei o fațetă a situației sociale, economice sau politice a regiunii est-europene, și pe de altă parte activiști imersați în această realitate. Scopul atelierului nostru este reunirea acestor experiențe și sensibilități diferite în vederea unei colaborări pe termen lung.
Pentru prima dată în România, ediția integrală a programului internațional CIVIL SOCIETY PITCH, cu toate cele cinci etape, se va derula pe parcursul unui an întreg: atelier de pitching, matchmaking și accelerare (martie 2020), documentare și dezvoltare (aprilie-octombrie 2020), atelier de follow-up (noiembrie 2020), dezvoltare și producție (decembrie 2020-februarie 2021), sesiune publică de pitching și premiul de dezvoltare (martie 2021).


La atelierul inițial din martie 2020 vor fi selectați să participe maximum 15 ONG-uri și maximum 20 de cineaști din cele patru țări partenere, în așa fel încât la sesiunea de pitching finală din martie 2021 să avem minimum 5 echipe coagulate care au lucrat pe parcursul anului în jurul unui subiect de documentar. Premiul de dezvoltare în valoare de 4000 de euro va fi acordat la final cineastului, pentru a facilita dezvoltarea proiectului de film documentar aprofundat în cadrul echipei realizate cu ONG-ul partener.


La cele trei edițiii anterioare au participat 51 de cineaști și 36 de ONG-uri; la ultima ediție, premiul a fost câștigat de Laurențiu Garofeanu cu proiectul Lost and Found: povestea unei tinere de etnie romă adoptată la scurt timp după naștere de un cuplu de canadieni și care se întoarce după mai bine de douăzeci de ani în România în căutarea familiei ei biologice.


INFORMAȚII PENTRU SOCIETATEA CIVILĂ

FORMULAR DE ÎNSCRIERE PENTRU SOCIETATEA CIVILĂ

FORMULAR DE ÎNSCRIERE PENTRU CINEAȘTI

INFORMAȚII PENTRU CINEAȘTI


Termen limită pentru înscrieri: 13 februarie 2020


Tutorii atelierului din iunie - iulie 2020 sunt:

ALEXANDRU SOLOMON este Președintele Asociației One World Romania și a fost directorul festivalului cu același nume până în 2018. Alexandru este unul dintre cei mai activi și premiați documentariști români, regizând și producând documentare din anul 1993. Printre documentarele regizate se numără „Marele jaf comunist” (2004), „Război pe calea undelor” (2007), „Kapitalism – Rețeta noastră secretă” (2010) și „Ouăle lui Tarzan” (2017).  În 2017, a publicat volumul „Reprezentări ale memoriei în filmul documentar”. Predă la UNArte, departamentul Fotografie și Imagine Dinamică. 


Monica Lăzurean-Gorgan este producatoare și regizoare. Ea a produs sau co-produs mai multe lung metraje de documentar sau de fictiune care au fost premiate la Berlinale, Sundance, Locarno etc. ( "Acasă, My Home", "Chuck Norris vs Comunism", "Doar o rasuflare", "Timebox", 'Colivia", "Dacii liberi",  etc).

"Doar o răsuflare" documentarul regizat de Monica a fost premiat la Sarajevo IFF 2016 cu Premiul pentru cel mai bun film documentar, a primit premiul GOPO in anul 2017; Premiul pentru cel mai bun film documentar la SEE Festivalul International de Film de la Vienna, Austria, 2017; Premiul pentru cel mai bun film documentar romanesc la ASTRA, 2016; online a putut fi vazut pe Mubi si Amazon.

Recent, documentarul produs de Monica "Acasă", in regia lui Radu Ciorniciuc a fost premiat la Sundance cu Premiul pentru cea mai buna imagine, la Krakow IFF cu Premiul pentru cel mai bun film, la Dok Fest Munich cu Premiul pentru cel mai bun film si la Tesalonikki cu Premiul Juriului 2020. Tot în 2020 Monica a avut premiera internationala cu filmul "Lemn" / "Wood" in cadrul Festivalului de film HotDocs si CPH:Dox.


Mona Nicoară - a început să lucreze în cinema în 1997 ca producător asociat al documentarului Children Underground, care în 2001 a primit un premiu special la festivalul Sundance și apoi a fost nominalizat la Oscar. Debutul ei regizoral, Școala noastră, a avut premiera în 2011 la festivalul Tribeca din New York, a mers apoi la peste 60 de festivaluri din întreaga lume, a câștigat marele premiu al juriului la AFI SilverDocs și a fost nominalizat la Silver Eye Awards pentru cel mai bun documentar est-european și la Premiile Gopo pentru cel mai bun documentar românesc. Ultimul ei film, Distanța dintre mine și mine, a primit premiul publicului la Les Films de Cannes ŕ Bucarest 2018 și a rulat în cinematografele din România peste 18 săptămâni. De asemenea, a predat scris și film la Columbia, Cooper Union, New York University și Rutgers.Persoană de contact: Tudorița Șoldănescu/ 0733.738.202/ atelier@oneworld.ro


Civil Society Pitch este inițiat și coordonat de Asociația One World Romania, iar partenerii programului sunt Balkan Documentary Center (Bulgaria), Festivalul Internațional de Film Documentar de Drepturile Omului VERZIO din Budapesta (Ungaria) și Asociația Obștească MOLDOX (Republica Moldova).


Programul CIVIL SOCIETY PITCH este parte a unui proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.


Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.


Share on Facebook

Sponsor principal: Kaufland
Bilete prin: Eventbook
Partener de mobilitate: Autonom
Partener logistic: DHL
Partener digital: Canopy
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Festivalul a fost fondat în 2008 de: Centrul Ceh București

Some of the icons used in our website are from www.flaticon.com