Retrospectivă Harun Farocki la Cineclubul One World Romania

Retrospectivă Harun Farocki la Cineclubul One World Romania

03 aprilie

În luna aprilie Cineclubul One World Romania este dedicat cineastului german Harun FarockiDuminică, 7 și 21 aprilie, începând cu ora 18:00 la POINT arătăm cinci filme ale sale. Dacă vreți să descoperiți și mai mult din opera lui, aveți ocazia în cadrul expoziției „Despre deteritorializarea muncii”, organizată între 4 și 25 aprilie de Goethe Institut București, în colaborare cu Neuer Berlin Kunstverein.


Harun Farocki (1944–2014) este considerat a fi unul dintre cineaștii germani cei mai importanți și mai influenți pe plan internațional. Devenit cunoscut în anii ‘60 prin filmele sale politice și prin emisiunile TV sofisticate, începând cu anii ‘90, cineastul este prezent și în scena artelor vizuale, realizând peste 100 de filme experimentale și documentare, scurtmetraje, filme artistice și instalații. 
Duminică 7 aprilie proiectăm trei dintre documentarele lui Harun Farocki la Cineclubul OWR. Programul „Imaginile publicitare” este realizat în colaborare cu filosoful Christian Ferencz-Flatz, care va fi prezent la discuția ulterioară proiecțiilor.


 
„Imaginile publicitare sunt, pentru Farocki, problematice întâi de toate prin discrepanța ce persistă între naivitatea cu care ele sunt receptate și gradul înalt de reflexivitate și calcul ce intră în fabricarea lor. În contra acestei disparități, ar trebui, potrivit lui, mobilizată în lectura reclamelor o privire la fel de sofisticată pe cât este de versată realizarea lor. Cele trei filme din selecție dezvoltă strategii diferite în acest scop. „Apariția” (1996) urmărește în stil observațional prezentarea pentru client a unei campanii publicitare, cu prilejul căreia sunt disecate până în implicațiile lor cele mai îndepărtate toate amănuntele imaginii și sloganului. „Natură moartă” (1997) caută să citească imaginea publicitară punând-o în contrast cu pictura în stil natură moartă a secolului XVII. Iar „O zi din viața unui consumator” (1993) reface prin montaj modelul cinematografic al „simfoniei urbane” din 40 de ani de clipuri publicitare.” (Christian Ferencz-Flatz)
Programul complet al proiecțiilor este:
 
7 APRILIE
18:00 | O zi din viața unui consumator | Ein Tag im Leben der Endverbraucher (Germania, 1993, 44 min.)
 
19:00 | Apariția | Der Auftritt
(Germania, 1996, 40 min)
 
20:00 | Natură moartă | Stilleben
(Germania, 1997, 58 min.)
 
21 APRILIE
 
18:00 | Suspendare | Aufschub
(Germania, 2007, 44 min.)
 
19:00 Imagini din pușcărie | Gefängnisbilder

(Germania, 2001, 60 min.)
 

Toate filmele vor fi subtitrate în limba engleză.
 
Intrarea la proiecții este liberă, în limita locurilor disponibile, pe baza unor liste de rezervări. Pentru a va înscrie, vă rugăm să ne trimiteți un e-mail pe adresa info@oneworld.ro care să conțină numele dumneavoastră și numărul de locuri pe care doriți să îl rezervați. Pentru proiecția de duminică, 7 aprilie, așteptăm rezervările până sâmbătă, 6 aprilie 2019, ora 18:00.

Evenimentul este organizat de Asociația One World Romania în colaborare cu Goethe-Institut București și este co-finanțat de AFCN.
 

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.


Sponsor principal: Kaufland
Partener de mobilitate: Autonom
Bilete prin: Eventbook
Partener logistic: DHL
Partener digital: Canopy
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Festivalul a fost fondat în 2008 de: Centrul Ceh București

Some of the icons used in our website are from www.flaticon.com