Competiția One World Romania 12

Competiția One World Romania 12

18 februarie

Zece documentare incitante atât formal, cât și tematic, vor intra în competiție pentru singurul trofeu One World Romania. La ediția din 2019 acordăm pentru prima dată un premiu în bani, oferit cu sprijinul Institutului Cultural Român.


Documentarele Competiției ne arată povești din toate colțurile lumii - din Italia până în Japonia, din Mali până în Franța, din Kârgâzstan până în Ungaria, din Ucraina până în Statele Unite ale Americii și din Serbia până în Spania. De asemenea, abordează tematici foarte diverse, regăsindu-se în nouă dintre secțiunile principale ale festivalului. Pe opt dintre realizatorii filmelor îi veți putea întâlni după fiecare proiecție, programate seară de seară la Cinemateca Eforie, și reluate a doua zi la ARCUB, la Cinemateca Union sau la Cinema Elvire Popesco. 

Cu această ocazie îi veți cunoaște și pe membrii Juriului One World Romaniaformat din cinci elevi de liceu, aleși în fiecare an pe baza unui eseu liber pe o temă relevantă din punct de vedere social. Provocarea pe care am lansat-o anul acesta este ca elevii să își imagineze și să descrie o comunitate pe care o consideră ideală


Filmele din competiție


În „35 de ani cu Nao și familia sa”, regizorul japonez Ise Shinichi își filmează timp de 35 de ani familia, în centrul atenției fiind nepoata sa cu dizabilități – o decizie luată după un diagnostic sumbru pus de medici. În documentarul „Înainte să se întoarcă tata”, realizatoarea Mari Gulbiani urmărește două adolescente din Georgia, din familii ultra-conservatoare, care reușesc să evadeze din universul lor închis, cu ajutorul filmelor. În documentarul „Jamilia”, regizoarea Aminatou Echard ne prezintă mai multe femei kirghize și problemele cu care se confruntă ele zi de zi. Documentarul lui Christian Sonderegger„Coby”, ne arată, fără a-l exotiza, procesul prin care trec persoanele transgender, dar și prin ce trec cei apropiați lor. Regizorul Denis Gheerbrant ne face cunoștință, în „Mallé în exilul său”, cu un nobil din Mali care muncește în prezent la Paris, simțindu-se ca un sclav, ducând astfel o viață complet opusă față de cea din țara natală, unde deține - la propriu - sclavi. Iar în filmul „O femeie captivă”, al Bernadettei Tuza-Ritter, o cunoaștem pe Marish, menajera unei familii middle-class din Ungaria supusă de angajatorii săi unor umilințe inimaginabile. 
 

În „Divizarea”, cineaștii Irene Yague Herrero și Alberto Garcia Ortiz prezintă lupta cu municipalitatea a unor familii spaniole pe cale să fie strămutate forțat din locuințele lor, în timp ce, în „Camorra”, al italianului Francesco Patierno, aflăm istoria acestei celebre grupări criminale organizate și înțelegem mecanismele care i-au permis să înăbușe o iminentă revoltă socială a claselor de jos din regiune. Nu în ultimul rând, în „Tatăl meu este fratele mamei”, al lui Vadim Ilkov, cunoaștem o familie excentrică, dar atașantă, din Ucraina zilelor noastre, iar în „Srbenka”, de Nebojsa Slijepcevic, rememorăm, prin intermediul unui spectacol de teatru cu efecte terapeutice, momente traumatizante din timpul Războiului Civil izbucnit în anii 1990 în țările din fosta Iugoslavie.


Programul filmelor din competiție


35 de ani cu Nao și familia sa

regia: Ise Shinichi

în program: 

16 martie, ora 21:00, Cinemateca Eforie

17 martie, ora 12:00, ARCUB 


Camorra

regia: Francesco Patierno

în program: 

20 martie, ora 18:30, Cinemateca Eforie

22 martie, ora 18:30, ARCUB 


Coby

regia: Christian Sonderegger

în program: 

16 martie, ora 19:00, Cinemateca Eforie

17 martie, ora 15:00, ARCUB 


Divizarea

regia: Irene Yagüe Herrero, Alberto García Ortiz

în program: 

20 martie, ora 20:30, Cinemateca Eforie

21 martie, ora 18:00, Cinemateca Union 


Înainte să se întoarcă tata

regia: Mari Gulbiani

în program: 

17 martie, ora 18:30, Cinemateca Eforie

18 martie, ora 21:00, ARCUB 


Jamilia

regia: Aminatou Echard

în program: 

18 martie, ora 18:30, Cinemateca Eforie

19 martie, ora 18:00, Cinema Elvire Popesco 


Mallé în exilul său

regia: Dennis Gheerbrant

în program: 

22 martie, ora 20:30, Cinemateca Eforie

23 martie, ora 15:00, ARCUB 


O femeie captivă

regia: Bernadett Tuza-Ritter

în program: 

18 martie, ora 21:00, Cinemateca Eforie

19 martie, ora 18:00, ARCUB 


Srbenka

regia: Nebojsa Slijepcevic

în program: 

19 martie, ora 21:00, Cinemateca Eforie

20 martie, ora 18:00, ARCUB 


Tatăl meu este fratele mamei

regia: Vadim Ilkov

în program: 

17 martie, ora 21:00, Cinemateca Eforie

18 martie, ora 18:00, ARCUB 


Sponsor principal: Kaufland
Partener de mobilitate: Autonom
Bilete prin: Eventbook
Partener logistic: DHL
Partener digital: Canopy
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Festivalul a fost fondat în 2008 de: Centrul Ceh București

Some of the icons used in our website are from www.flaticon.com