SECȚIUNI FILME

9
RETROSPECTIVA ROSS MCELWEE
7 filme
RETROSPECTIVA ROSS MCELWEE

DESCRIEREA SECȚIUNII

RETROSPECTIVA ROSS MCELWEE


Ross McElwee a studiat cinematografia în Statele Unite la începutul anilor 1970, avându-l ca profesor, printre alții, pe Richard Leacock. În acea perioadă, începuseră să fie din ce în ce mai accesibile aparate de filmat mai mici și mai ușoare, iar în domeniul înregistrării sunetului sincron se făcuseră progrese majore: pe scurt, nu mai era nevoie de o echipă de filmare numeroasă. Acest tip de echipă formată dintr-o singură persoană (Ross McElwee realizând și montajul propriilor filme) avea să devină prima dintre caracteristicile (marque de fabrique) stilului său cinematografic, cu totul și cu totul unic.

Cea de-a doua constă în conștientizarea faptului, încă de la începutul carierei, că atât el, cât și familia lui - dar și pământurile natale din Sudul Statelor Unite - aveau să devină parte din filmele sale, ca figuri emblematice și universale. Filmele, însă, nu sunt doar despre ei (deși, ancorându-ne în viețile acestora, putem personifica problemele ridicate de filmele lui McElwee): fiecare reprezintă o oglindă pe care autorul ne-o așează în față și fiecare vorbește și despre noi.

Autoironia personajului său este, cu siguranță, cea de-a treia caracteristică: McElwee ne face să râdem, alături de el, de persona lui de pe ecran - este extrem de amuzant! -, care, pe parcursul întregii sale opere, ne dă posibilitatea de a sonda o serie de probleme sociale și rasiale foarte profunde, moștenirea tradiției sudiste, masculinitatea bărbatului alb, dar și chestiuni ce țin de familie, de maturitate, de condiția de părinte, căutarea propriei identități, căutarea de iubire și de proiecte de lucru. Făcându-ne să râdem, cineastul reușește să deschidă ceva înăuntrul nostru: fără măcar să ne dăm seama, ne gândim, reflectăm și problematizăm, în mod activ, tot ceea ce McElwee ne așează în dreptul ochilor - căutarea lui devine și a noastră.

Chiar dacă fiecare din filmele lui Ross McElwee este o operă de artă de sine stătătoare, între toate există puternice conexiuni, fiind realizate pe parcursul a mai bine de 35 de ani. A avea ocazia de a le viziona rând pe rând, în ordine cronologică, trebuie să reprezinte una dintre cele mai mari plăceri ale unui cinefil. Vă recomandăm cu drag această experiență!

Sponsor principal: Kaufland
Bilete prin: Eventbook
Partener de mobilitate: Autonom
Partener logistic: DHL
Partener digital: Canopy
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Festivalul a fost fondat în 2008 de: Centrul Ceh București

Some of the icons used in our website are from www.flaticon.com