SECȚIUNI FILME

3
DREPTATEA ÎNTR-O LUME STRÂMBĂ
7 filme
DREPTATEA ÎNTR-O LUME STRÂMBĂ

DESCRIEREA SECȚIUNII

DREPTATEA ÎNTR-O LUME STRÂMBĂ


Secțiunea deja tradițională dedicată statului de drept va fi vastă la One World Romania #13, cuprinzând șapte filme care explorează sistemul judiciar și carceral, traumele istorice și conflictele actuale din locuri de pe patru continente. 

Anul acesta, America de Sud, aflată în continue turbulențe politice, se va afla în focus prin intermediul a două filme, „Vizita” (regia Jorge Leandro Colás) și „Șapte ani în mai” (regia Alfonso Uchôa). Ambele aleg să prezinte perspective intime și emoționante asupra unor probleme aflate la rădăcina instabilităților din regiune: delincvența și răspunsul total inadecvat și uneori chiar criminal al autorităților. Spectatorii festivalului vor descoperi, în „Lea Tsemel, avocată” (regia Rachel Leah Jones și Philippe Bellaďche) prin ce trece, în Israel, o celebră avocată care se luptă de mai multe decenii pentru cauza palestiniană. Și vor afla cu oroare, în „Aswang” (regia Alyx Ayn Arumpac), despre situația politică a Filipinelor, unde organele statului comit crime în numele războiului împotriva traficanților de droguri.

Două dintre cele mai așteptate filme românești ale anului sunt incluse în această secțiune. Două dintre ele au legătură cu evenimente din trecutul îndepărtat: „Ieșirea trenurilor din gară” (regia Radu Jude și Adrian Cioflâncă) conferă un chip concret uneia dintre marile atrocități petrecute pe teritoriul românesc în secolul al XX-lea, având în prim-plan victimele Pogromului de la Iași, din anul 1941, iar „Tipografic majuscul” (regia Radu Jude) prezintă povestea lui Mugur Călinescu, un elev de liceu care, în anii ’80, obișnuia să mâzgălească cu creta lozinci dușmănoase regimului ceaușist aflat la putere în acel moment. 

Sponsor principal: Kaufland
Bilete prin: Eventbook
Partener de mobilitate: Autonom
Partener logistic: DHL
Partener digital: Canopy
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Festivalul a fost fondat în 2008 de: Centrul Ceh București

Some of the icons used in our website are from www.flaticon.com