SAHIA VINTAGE


SAHIA VINTAGE este segmentul de cinema de arhivă al festivalului One World Romania, parte a unui proiect mai larg de digitizare și deschidere către public a patrimoniului cinematografic asociat studioului de film documentar al României socialiste, “Alexandru Sahia.”

Începând din 2013, prezentăm programe Sahia la fiecare ediție a festivalului. Începând din 2014, producem seria de DVD-uri SAHIA VINTAGE, care cuprinde cinci DVD-uri tematice, structurate în jurul unor teme precum viața, munca sau copilăria trăită în România socialistă, mandatul politic al filmului documentar, sau așa-numita producție „efemeră” a studioului (filmele utilitare, educaționale sau promoționale comandate studioului de diverse instituții ale statului). 

Începând din 2016, ducem aceste filme în licee și cartiere din București - și, mai recent, din provincie - unde le proiectăm însoțite de prezentări introductive și sesiuni q&a.

Produse pe peliculă, circulate inițial pe casete VHS și ulterior pe DVD, filmele SAHIA se pregătesc pentru tranziția către online. La sfârșitul anului 2019, proiectul SAHIA VINTAGE se va reorganiza în jurul unei platforme online menită să facă disponibilă o parte din producția studioului în România și în străinătate, dincolo de limitele fizice ale formatului DVD. 

Proiectul SAHIA VINTAGE este curatoriat de Adina Brădeanu.


Sponsor principal: KAUFLAND
Bilete prin: Eventbook
Partener logistic: DHL
Partener digital: Canopy
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Festivalul a fost fondat în 2008 de: Centrul Ceh București