Proiecte OWR
SAHIA VINTAGE

SAHIA VINTAGE este segmentul de cinema de arhivă al One World Romania, parte a unui proiect mai larg de digitizare și deschidere către public a patrimoniului cinematografic asociat studioului de film documentar al României socialiste, “Alexandru Sahia.”


Începând cu 2013 am prezentat programe Sahia la festival. Din 2014 producem seria de DVD-uri SAHIA VINTAGE, care cuprinde cinci DVD-uri tematice, structurate în jurul unor teme precum viața, munca sau copilăria trăită în România socialistă, mandatul politic al filmului documentar, sau așa-numita producție „efemeră” a studioului (filmele utilitare, educaționale sau promoționale comandate studioului de diverse instituții ale statului). Din 2016 ducem aceste filme în licee și cartiere din București - și, mai recent, în provincie.


Produse pe peliculă, circulate inițial pe casete VHS și ulterior pe DVD, filmele SAHIA sunt gata pentru tranziția către online. La sfârșitul anului 2019, proiectul s-a reorganizat în jurul unei platforme online bilingve menită să facă disponibilă o parte din producția studioului în România și în străinătate, dincolo de limitele fizice ale formatului DVD.


WWW.SAHIAVINTAGE.RO


SAHIA VINTAGE este o platforma de istorie digitală a filmului documentar produs la studioul Alexandru Sahia în perioada 1950-1990, concepută ca o încercare de arheologie a culturii de producției a studioului pe parcursul celor patru decenii de coabitare cu regimul comunist.


Întregul program este curatoriat de Adina Brădeanu.


Programul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, Centrul Național al Cinematografiei, Uniunea Cineaștilor din România, DACIN-SARA și realizat cu sprijinul Arhivei Naționale de Filme.


Contact: sahiavintage@oneworld.ro


Some of the icons used in our website are from www.flaticon.com