FILME

Pâine amară

Bitter Bread

68 filme în 10 secțiuni
Abbas Fahdel
Liban, Irak, Franța
86'


2019
Photo Film

V.O.

Arabă

subtitrări

Română, Engleză

companie producătoare

Stalker Production

Titlu Original

Bilete

حقّ الخُبزات

SECȚIUNEA

TRENDSETTERS

program

• 27 august, 18:00, CINEMATECA EFORIE

Proiecție desfășurată în prezența: Abbas Fahdel

• 28 august, 13:00, CINEMA ELVIRE POPESCO - INSTITUTUL FRANCEZ

Proiecție desfășurată în prezența: Abbas Fahdel


Abbas Fahdel
Abbas Fahdel e un regizor franco-irakian, născut în Babilon, Irak. A studiat cinemaul în Franța, la Sorbona. Printre filmele sale importante se numără:„Back to Babylon" (realizat în Irak în 2002), We Iraqis" (2003) și drama de război „Dawn of the world" (2008). În 2015, documentarul său monumental, "Homeland (Iraq Year Zero)", a fost premiat la cele mai importante festivaluri de film din lume.

sinopsis

Situația dramatică a refugiaților sirieni a devenit o prezență obișnuită pe ecranele de laptop sau de televizor ale europenilor și s-a ajuns în punctul regretabil în care numai tragediile de proporții, cu victime numeroase, mai stârnesc o vâlvă mediatică. Ca în fața oricăror orori de care o desparte o distanță sigură, opinia publică se desensibilizează treptat, acceptând inacceptabilul ca fiind parte din „starea curentă a lumii”. Filmul documentaristului irakian Abbas Fahdel nu își propune să retrezească empatia amorțită a marelui public bombardându-l cu imagini șocante din conflictul sirian. Abordarea lui este cu mult mai simplă și cu mult mai eficientă: alegând să prezinte viața cotidiană dintr-o tabără de refugiați din Liban, ne amintește că violența insidioasă a privațiunilor, a umilințelor, a lipsei de speranță depășește granițele unei țări în conflict și se răspândește oriunde aceștia își poartă pașii. Protagoniștii din „Pâine amar㔠își înfruntă cu demnitate soarta, copiii jucându-se, tinerii imaginându-și un viitor de cele mai multe ori departe de Siria, bătrânii amintindu-și. Fahdel colectează toate aceste nuanțe subtile, care reies din convorbirile din jurul sobelor nefuncționale sau din timpul unor munci fizice epuizante, și compune cu ele un portret sensibil al unei comunități dezrădăcinate, maltratate, resemnate, dar și solidare și care dă dovadă de o impresionantă capacitate de a se regenera. (de Liri Alienor Chapelan)

premii și festivaluri

Mar del Plata International Film Festival 2019 / The New York Film Festival 2019 / Valdivia International Film Festival 2019

AFIȘ

Sponsor principal: Kaufland
Partener de mobilitate: Autonom
Bilete prin: Eventbook
Partener logistic: DHL
Partener digital: Canopy
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Festivalul a fost fondat în 2008 de: Centrul Ceh București

Some of the icons used in our website are from www.flaticon.com