Invitați

42 invitați la 16 filme și evenimente

JURIU INTERNAȚIONAL


Abbas Fahdel

Abbas Fahdel

Regizor

Abbas Fahdel e un regizor franco-irakian, născut în Babilon, Irak. A studiat cinemaul în Franța, la Sorbona. Printre filmele sale importante se numără: „Back to Babylon" (realizat în Irak în 2002), We Iraqis" (2003) și drama de război „Dawn of the world" (2008). În 2015, documentarul său monumental, "Homeland (Iraq Year Zero)", a fost premiat la cele mai importante festivaluri de film din lume.
Ana Lungu

Ana Lungu

Regizor

Ana Lungu s-a născut în 1978 în București, România. A studiat Psihologie și Regie de Film. În 2010, împreună cu Ana Szel, a scris și a regizat  „Burta Balenei", selecționat în secțiunea „Filmmakers of the Present" a Festivalului de la Locarno. Lungmetrajul ei de debut, „Autoportretul unei fete cuminți", a avut premiera în cadrul Festivalului de la Rotterdam în 2015 și apoi a obținut Premiul pentru Cel mai bun film la Festivalul Crossing Europe, Linz și Premiul pentru Cea mai bună regie la Bucharest IFF. Cel de-al doilea film, "Un prinț și jumătate", a fost prezentat în cadrul Competiției Festivalului de la Sarajevo (2018). Recent, Ana a devenit membră a Academiei Europene de Film.
Claire Simon

Claire Simon

Regizor

Născută în Londra, Claire Simon a descoperit practica cinemaului direct în cadrul Atelierelor Varan și a realizat mai multe documentare, precum „Coűte que coűte” (1995) și „Récréations” (1998). A scris și a regizat trei lungmetraje de ficțiune, care au fost prezentate în programul Directors' Fortnight (Quinzaine des Réalisateurs), Cannes: „Sinon oui” (1997), „Ça brűle” (2005), „Les Bureaux de dieu” (2008).
Ivana Mladenovic
S-a născut în Serbia. Dupa ce a studiat Dreptul în Belgrad, s-a mutat în România unde a absolvit secția de Regie a Universității de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” (2010), precum și Masterul în regie de film (2011). Debutul sșu în lungmetraj-documentar, „Turn Off The Lights”, a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Tribeca în aprilie 2012 și a câștigat trofeul „Heart of Sarajevo” pentru cel mai bun documentar, precum și Premiul „Gopo”. Debutul său în lungmetraj-ficțiune, „Soldații, Poveste din Ferentari” a avut premiera în vara anului 2017 în Competiția Oficială a unuia dintre festivalurile de film cele mai importante ale lumii, Festivalul de Film de la San Sebastian. În 2016, Ivana Mladenovic a debutat ca actriță în lungmetrajul lui Radu Jude – „Inimi cicatrizate”. În august 2019, noul ei film, „Ivana cea Groaznică”, a câștigat Premiul Special al Juriului secțiunii „Cineasti dei prezenti”, în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Locarno.
Mariana Otero

Mariana Otero

Regizor

Mariana Otero s-a născut în Rennes, Franșa, în 1963. Între 1995 și 2002 a trăit în Portugalia, unde a realizat controversatul „Cette télévision est la vôtre” (1997). Filmele sale au participat la festivaluri de film importante din toată lumea. Otero predă în cadrul Atelierelor Varan și al La Femis și este membră a Asociației pentru Cinema Independent și Difuzarea sa (ACID).

Filmografie selectiva:

Histoire d’un secret (2003)
Entre nos mains (2010)
A ciel ouvert (2013)

JURIUL LICEENILOR


Alexandra Roceanu
Sunt Alex, am 17 ani și sunt elevă în clasa a XI-a la Complexul Educațonal Laude-Reut. În timpul liber, am ambiții de artist vizual (în mod special pictura, fotografia, colajul). De vreun an, am început să explorez lumea cinemaului. Abordez filmul prin prisma formelor artistice cu care sunt mai familiară (cred ca iau ideea de "every frame a painting" poate prea in serios). Nu mă văd drept o adevărată cunoscătoare a filmului, ci o amatoare pasionată. 
Anastasia Piperea
Sunt Sia, am 18 ani și sunt în clasa a 12-a la Complexul Educațonal Laude-Reut. În general mă simt prea neinițiată ca să mă consider o artistă de orice fel, însă este cam singurul lucru pe care îl fac: muzică, fotografie sau scris. Recent mi-am îndreptat atenția și către lumea filmului, care mi-a fost mereu foarte drag, încă de când eram mică și mergeam la orice film prindeam la cinematograf cu tata. Timpul liber mi-l petrec filozofând de una singură despre sensul artelor sau de ce nu ar trebui să aibă vreun sens.
Damian Ouatu
Mă numesc Damian Gerard Ouatu  - Colegiul Național ”Petru Rareș” Piatra-Neamț - și sunt din Piatra Neamț, un oraș mic care m-a forțat să cunosc oameni care m-au forțat să descopăr lucruri de care o să fiu pasionat pentru restul vieții, printre care se numără muzica, poezia și filmul. Mă uit la filme, uneori încerc să le mai și scriu scenarii, iar uneori chiar le regizez, dormitorul meu devenind cinematograful prietenilor. 
Maria Munteanu
Eu sunt Maria, am 17 ani și trec clasa a 12-a în toamnă. Sunt elevă la Colegiul național ”Ion Luca Caragiale” și nu prea vreau să se termine liceul. La filme mă uit de ceva vreme, dar au început sa mă intereseze serios acum vreo 4 ani, de atunci am crescut cu ele și și ele m-au crescut pe mine. Am avut tatonări și cu fotografia și făcutul de film în sine, însă prefer să rămân în rolul de spectator și de "dătător cu părerea" (este cel mai comod și captivant, ori în fine, asta e părerea mea).
Maria Păun
Sunt Maria și învăț la Colegiul Național Gheorghe Lazăr. Nici mie nu mi-e clar momentul în care cinema-ul m-a făcut să chestionez realitatea asta de imagini și idei din jurul meu, dar ce știu e că de atunci nu m-am oprit din văzut filme. Personal, e important să reușești să ai un dialog cu filmul, văzând că acesta sondează lucruri care ne pot fi personale.
Raluca Mirea
Sunt Raluca, am 18 ani și am absolvit Colegiul Național ”Matei Basarab” București în timpul pandemiei.  Momentan, sunt prinsă într-o perioadă de experimentare cu tot ce găsesc mai la îndemână. Uneori scriu poezii sau pagini de jurnal, alteori caut cu privirea un cadru bun de fotografiat sau desenez stângaci. Punctul în care am început să percep filmul ca pe un mediu explorabil a fost ediția trecută a festivalului Super, și unul dintre filmele care m-au apropiat cel mai tare de cinema este Eraserhead.

FILME


Adrian Cioflâncă
Adrian Cioflâncă este istoric. Director al Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România „Wilhelm Filderman” și membru al Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității. Din 2005 este membru în delegația României la International Holocaust Remembrance Alliance. Consultant și documentarist pentru mai multe filme și piese de teatru.
Cristina Haneș
NoCut Film Collective a fost fondat în 2016 de Cristina Haneș (Romania), Isabella Rinaldi (Italia) și Arya Rothe (India) în urma colaborării lor în contextul DocNomads Master Course in Documentary Directing. NoCut Film Collective regizează și produce documentare de autor, considerând cinemaul drept o artă colaborativă și transculturală. „A Rifle and a Bag” este primul său documentar creativ de lungmetraj.
David Pop

David Pop is one of the 21 students from the Dora Maar middle school in Saint-Denis, France, who worked alongside with Eric Baudelaire during 4 years on the collaborative creation of Un film dramatique.

Jean-Marc Chapoulie

Jean-Marc Chapoulie este un cineast și „videast” francez. Din 1992 și până în 1999, a colaborat la seria de documentare Cinéastes de notre temps. De la sfârșitul anilor 1990, Chapoulie propune, sub numele de Alchimicinéma, proiecții hibride, uneori conferințe și performance-uri, proiecții și instalații video. Din 2006, predă la „École des beaux-arts” din Annecy.

Monica Lăzurean Gorgan

Monica Lăzurean-Gorgan este producătoare și regizoare. Ea a produs, co-produs sau a fost producator delegat pentru mai multe lung metraje de fictiune sau documentar care au fost selectate la Berlinale, Sundance, Locarno si multe alte festivaluri de film ("Doar o răsuflare", "Chuck Norris vs Comunism", "Domestic", 'Colivia", "Timebox" etc). In 2011, "Votul meu", documentar de mediu metraj in co-regia Monicai a fost selectat la Rotterdam IFF si premiat la Sarajevo IFF. Filmul regizat si produs de Monica, "Doar o răsuflare"a fost premiat la Sarajevo IFF 2016 - “Cel mai bun film documentar – The Heart of Sarajevo”, a primit premiul GOPO pentru cel mai bun film documentar romanesc in anul 2017; premiul pentru cel mai bun film documentar la SEE Festivalul International de Film de la Vienna, Austria, 2017; premiul pentru cel mai bun film documentar romanesc in cadrul Festivalului International de Film Documentar ASTRA, Sibiu, 2016; selectat la Visions du Reel IFF, 2016, Chicago IFF, iar online a putut fi vazut pe Mubi si Amazon.

Radu Ciorniciuc
În 2012, jurnalistul și reporterul de investigație sub acoperire Radu Ciorniciuc a devenit co-fondatorul primei organizații media independente din România – „Casa Jurnalistului”. Cercetările sale se concentrează pe drepturile omului, ajutorul pentru animale și problemele de mediu din toate părțile globului. Scrierile lui au fost publicate în The Guardian, Al-Jazeera, Channel 4 News, etc., și au primit premii naționale și internaționale.
Radu Jude
Radu Jude a absolvit Universitatea Media, în 2003. Scurtmetrajul său Lampa cu căciulă (2005) a câștigat mai multe premii la festivaluri de film internaționale. A debutat în lungmetrajul de ficțiune cu Cea mai fericită fată din lume (2009) și în cel de documentar cu Țara Moartă (2017). În 2016, a debutat și ca regizor de teatru, într-o adaptare după Bergman.
Sebastian Brameshuber

Sebastian Brameshuber (1981) a studiat la Universitatea de Arte Aplicate din Viena și la Centrul Francez de Cercetare Audiovizuală Le Fresnoy. Începând din 2004 proiectele sale au fost incluse constant în cadrul Berlinale, Viennale, Cinéma du Réel, FID Marseille, Karlovy Vary FF, Sarajevo FF, EMAF Osnabrueck, Impakt Utrecht și Media Art Friesland.

Ute Adamczewski

Ute Adamczewski este o cineastă și artistă video originară din Germania. Opera ei se învârte în jurul aspectelor fizice și arhitecturale ale urbanismului ca oglindă a societății.


EVENIMENTE CONEXE


Andrei Dinescu
Fiul poetului Mircea Dinescu, Andrei, are treizeci și cinci de ani. Face parte din trupa IMPEX și cântă “neomanele”. Andrei este un muzician complex, are școală la bază, a studiat din copilărie vioara, cu marele Ion Voicu. Un mare iubitor al culturii rome, Andrei a dat la facultate ca să învețe limba rromani.
Anghel “Caliu” Gheorghe
La aproape 30 de ani de la înființarea Taraf de Haidouks, Anghel “Caliu” Gheorghe, liderul trupei din Clejani, a început un nou proiect în care a cooptat o parte din foștii colegi: Taraf de Caliu. Lăutarii din Clejani sunt probabil printre cei mai inspiraţi şi înflăcăraţi lăutari din România, stilul muzical exuberant al regiunii sudului lor natal stimulându-i cu siguranţă în această privinţă. Aceștia au concertat aproape în toate continentele lumii, în metropole precum Tokyo, Singapore, Paris, New York, Los Angeles, Istanbul sau Londra.
Cătălina Olteanu
Membru în Colegiul Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării
Carmen Gheorghe
Președinta asociației E-Romnja și editor al colecției de eseuri și cercetări „Problema românească - o analiză a rasismului"
Ciprian Necula
Ciprian Necula este activist rom, membru fondator al Platformei Aresel, doctor în sociologie și profesor asociat SNSPA.
Dragoș Mușat (Tetelu)
Dragoș Mușat, creatorul lui Tetelu, a terminat Dreptul, dar s-a angajat la Academia Cațavencu, la 19 ani. A trecut pe la „Maxim”, a făcut știri de umor la Radio Guerrilla, a scris și regizat sketchurile la Happyfish.ro. A jucat în „Serviciul Român de Comedie” și „Spitalul de demență”, de la PRO TV. Tetelu e un brand care transcede anii tranziției românești. ”Jurnalul lui Tetelu” a apărut și s-a consacrat în Academia Cațavencu.
Enikő Vincze
Profesor universitar la Universitatea Babeș-Bolyai și activistă pentru dreptate locativă în cadrul mișcării Căși sociale ACUM! și în rețeaua națională Blocul pentru Locuire. Are cercetări și publicații despre naționalism, rasism, excluziunea intersecțională a femeilor rome, procesele multiple care produc la marginalizare și rasializare în domeniul sănătății, educației școlare, muncii și locuirii, dar și despre dezvoltarea teritorială inegală și politicile locative în contextul transformării socialismului de stat în capitalism neoliberal în România.  
FLUID
Un queer act bucureștean - este colaborarea dintre Paula Dunker (performer, actriță, coregraf, dramaturg), Alex Bălă (muzician) și alte creaturi strâmbe . Folosind sunetul, muzica și microfonul ca armă împotriva neutralității civice, #FLUID este mama neo-genul techno-faggothique. Aparițiile live ale duo-ului includ scene și evenimente cât mai diverse: Barul Teatru Coop. MACAZ, Teatrul POINT, Sala Dalles în cadrul proiectului Eco Delta Dunării, Street Delivery 2016, Bucharest Pride 2016, Queer Night, Spitalul de Psihiatrie Voila (pentru proiectul ”Normalitatea, ce cuvânt brutal!” - MNAC), Teatrul de Vară CAPITOL, Galeria Nicodim, Festivalul Amural 3 & 4 /2017+2018 (Brașov), expoziția WE WILL NOT CHANGE OUR SHOW - Brno, Cehia -   One Gallery, Sofia, Control Club, Deschiderea Festivalului de Film OWR 2019, anim’est 2019, Institutul Goethe și două nunți.
Gelu Duminică
Gelu Duminica (n.1977) este doctor în sociologie și profesor asociat al Facultății de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București. Are o lungă experiență în domeniul incluziunii sociale a grupurilor vulnerabile și politici social europene, cu un focus pe dezvoltarea comunităților de romi din România. În ultimii 17 ani a activat în mediul ONG din România, fiind directorul executiv al Fundației Agenția de dezvoltare comunitară „Împreună“, una dintre cele mai active organizații rome din România.
Ionela Cristea
Ionela ocupă în prezent funcția de Director de Programe al Fundației Roma Education Fund Romania. Ionela activează în Fundație de peste 10 ani, începând cu 2010. A coordonat activități în cadrul a numeroase proiecte ale fundației cu impact în viața a mii de copii din comunitatile dezavantajate din Romania.
Pe langă elevi, Ionela  a lucrat în același timp si cu părinți, ca să îi învețe cum să le crească stima de sine copiilor, cum să îi sprijine în procesul educațional dar și cu profesori, ca aceștia să practice o educație incluzivă. Ionela a absolvit programul “All About Parenting” privind metode inovative pentru educarea și dezvoltarea copiilor.
A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, Universitatea Bucureşti, urmând apoi un Masterat în Managementul Resurselor Umane la aceeaşi facultate. Din 2003, a fost implicată activ în societatea civilă romă, lucrând în cadrul Agenţiei de Dezvoltare Comunitară “Împreună”. Ionela are o experienţă specifică în implementarea proiectelor în mai multe domenii: tineret, voluntariat şi educaţie. Ionela a fost, de asemenea, membru activ al societăţii civile rome în perioada în care a lucrat în calitate de consultant în cadrul companiei PricewaterhouseCoopers România.
În toți anii petrecuți alături de fundație, Ionela a contribuit semnificativ atât la procesele interne de management ale organizației, cât și la crearea și îmbunătățirea unor programe educaționale și fost parte integrantă a procesului de poziționare a Roma Education Fund România, atât pe piața internă cât și pe cea externă.
Ivana Formanová
Project Manager and Coordinator of KineDok, Institute of Documentary Film (IDF) 
Kali (Mihaela Drăgan)
Kali (Mihaela Drăgan) este actriță și dramaturgă care locuiește în București și  își desfășoară activitatea profesională în diverse țări. Din 2014 este cofondatoare a companiei de teatru feminist rom Giuvlipen denumită ”avangarda Revoluției Rome”. Este cea mai tânără finalistă a premiului internațional Theatre Gilder / Coigney 2017 din New York, care recunoaște munca excepțională a 20 de femei de teatru din întreaga lume. În 2018, în rezidență la ParaSite Hong Kong, pune bazele unei noi mișcări artistice – Roma Futurism, ce explorează elemente SF în cultura romă și pune la intersecție cultura și istoria romă cu vrăjitoria și tehnologia viitorului.
Mălina Voicu
Cercetător științific la Institutul de Cercetare a Calității Vieții al Academiei Române
Mircea Toma
Mircea Toma este un psiholog, cercetător, jurnalist, profesor, ecologist și scriitor român. Este doctor în psihologie al Universităţii Babeş Bolyai din Cluj. A predat la Şcoala Superioară de Jurnalism, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării și SNSPA. A făcut parte din echipa Academiei Cațavencu. Este preşedinte al ActiveWatch – organizaţie de drepturile omului, membru a reţelei Reporteres Sans Frontieres și preşedinte al Asociaţiei Pentru Conservarea Ariilor Protejate Biocultural “Salvaţi Vama Veche”. A fost raportor ONU pentru condiţia libertăţii de exprimare în Cuba și este co-editor al 3 volume, coautor al 3 manuale de liceu, autor al 20 de articole academice şi autor al peste 4.000 de articole în presă.
Nicoleta Ghiță
Nicoleta Ghiță este actriță, este tânără și este foarte talentată. Transmite mesaje prin muzică și teatru și încearcă să-i motiveze pe cei care cred că „doar atât le-a oferit viața”. Din 2015 face parte din trupa Playhood, un grup de artiști adolescenți din cartierul Ferentari, care combină educația cu artele performative. În 2018 se alătură companiei de teatru Giuvlipen unde poate fi văzută în spectacolele ”Sexodrom” și ”Romacen: Vremea Vrăjitoarei”.
Raluca Negulescu-Balaci
Raluca este directorul executiv al UiPath Foundation, o organizație non-profit globală care susține copiii din familii dezavantajate din România și India prin programe educaționale integrate. UiPath Foundation a fost înființată în ianuarie 2019 de compania UiPath, lider global în automatizare.
Raluca are peste 12 ani de experiență în sectorul non-guvernamental, axându-se pe dezvoltarea de programe cu impact social și educațional dedicate copiilor care provin din familii vulnerabile social. În 2007, a lucrat în cadrul unui program național susținut de Banca Mondială unde a susținut procesul de digitalizare a autorităților locale din 250 cele mai sărace orașe și comune din România. În 2013, a fost fellow al Departamentului de Stat al SUA în programul Building grassroots democracy in minority communities și a primit Premiul Anual pentru Drepturile Omului de la Ambasada Franței în România pentru inițiativa locală de organizare comunitară Clubul Mamelor. Raluca este alumna a programului Young Leaders al Institutului Aspen România și membră a comunității globale Global Shapers, o inițiativă a World Economic Forum.
Ramya
Ramya este o regină a drag-ului românesc: obraznică, sâcâitoare, supeeerbă, sexy și intensă. O artistă care performează pe scena muzicii independente în calitate de producătoare de muzică și  mc. De asemenea, ea este actriță pe scena teatrului rom în care reprezintă subiecte precum: rasismul, sexismul, homofobia, transfobia, diferențele de clasă și gen etc.
Vasile Dâncu
Vasile DÎNCU este de profesie sociolog, cu o bogată carieră didactică și de cercetare în domeniul ştiinţelor sociale şi în publicistică, fiind implicat activ în viaţa publică din România.

Sponsor principal: Kaufland
Bilete prin: Eventbook
Partener de mobilitate: Autonom
Partener logistic: DHL
Partener digital: Canopy
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Festivalul a fost fondat în 2008 de: Centrul Ceh București

Some of the icons used in our website are from www.flaticon.com