Invitați

115 invitați la 62 filme și evenimente

Cineaști prezenȚi la festival


Adina Pintilie
Cineasta Adina Pintilie lucrează la granița dintre ficțiune, realitate, și artă vizuală. În peisajul Noului Cinema Românesc, realizările sale artistice se remarcă prin stilul particular și vizual, prin curajul experimentului cinematic și prin interesul intransigent pentru psihicul uman. Primul său lungmetraj, "Touch Me Not", a câștigat Ursul de Aur și premiul pentru lungmetraj de debut la Berlinale 2018, fapt ce a fost urmat de un circuit festivalier impresionant și de distribuirea filmului în peste 35 de țări.
Alberto Garcia
Alberto García Ortiz, n. Burgos 1972. Crescut în Madrid până la vârsta de zece ani, și-a petrecut anii de formare în Cairo, Egipt, și în Ecuador. A studiat apoi economia la Universitatea din Edinburgh. S-a mutat apoi la Londra, unde a început să experimenteze cu filmarea analog. După întoarcerea în Spania a produs și regizat trei documentare de lungmetraj. "The Ulysses" (2011) a câștigat o mențiune specială la festivalurile DocsMx și Agadir.
Alexandra Gulea
Alexandra Gulea (n.1970, București, România) a absolvit în 1997 ENSBA din Paris. A studiat documentarul la Școala de Film din Munchen, iar din 1999 regizează documentare și filme de ficțiune.
Alexandra Melot
Începând cu 1999, Alexandra Mélot a montat mai mult de treizeci de filme și a lucrat ca artist video pentru scena de teatru contemporană. De asemenea, a regizat și câteva documentare și filme de ficțiune, printre care „L’histoire de mon oncle racontée par mon pčre”, în 2003, cu suportul Le Fresnoy. În 2016 s-a alăturat directorilor asociației Périphérie, care susține documentarul creativ, în Montreuil, Franța. După ce a lucrat ca monteur pentru lunmetrajul lui Guillaume Massart, „Libertate”, a ales să se alăture Triptyque films ca producător.
Aminatou Echard
Aminatou Echard a studiat etnomuzicologia și filmul. Ca artistă care lucrează în domeniul filmului experimental și documentar, Aminatou își focalizează atenția pe modul în care spațiul transformă oamenii și pe modul în care aceștia trăiesc în spațiul respectiv. După patru ani în care a lucrat în Bolivia ca etnomuzicolog, a început o nouă etapă în Asia Centrală (Kârgâzstan, Uzbekistan, Kazakhstan) în 2006, adunând imagini Super 8 și sunete, pentru a explora relația dintre oameni și locuri.
Ana Vîjdea
Ana Vîjdea este o realizatoare de documentar de origine română. Are o licență în Cinematografie și Media și un master în multimedia interactivă, de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. A fost studentă Erasmus în Turcia și Portugalia și bursieră Fulbright la Syracuse University în Statele Unite. Pe parcursul studiilor sale, Ana a realizat mai multe filme de scurtă și lungă durată, care au fost premiate în cadrul festivalurilor de film internaționale. În 2017 a fost numită una dintre cele 25 de noi apariții ale cinemaului Independent de către revista Filmmaker.
Andrei Ujică
Născut la Timișoara în 1951, Andrei Ujică a studiat litere și filozofie la Timişoara, București şi Heidelberg. Începând din 1968 publică intermitent proză, versuri, eseuri. Scrie împreună cu Şerban Foarţă între 1973-1975, texte pentru formația rock Phoenix. Debutează cinematografic cu "Videograme dintr-o revoluţie", 1992, în colaborare cu Harun Farocki, un film devenit titlu de referință în ceea ce privește relația dintre mass media şi puterea politică în Europa la sfârșitul Războiului Rece. Următorul său film, "Out of the Present", 1995, a fost numit de Lars von Trier ‘adevăratul Dogma 1’. "Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu" (2010), recunoscut pe scară largă drept o realizare monumentală, încheie trilogia despre sfârșitul comunismului.
Anthea Kennedy
Anthea Kennedy a studiat arte frumoase la Chelsea School of Art și la Leeds Polytechnic și film la Royal College of Art din Londra. A fost membru fondator al grupului performativ/ de film experimental Kuleshov Group Two. De asemenea, a lucrat ca monteur pentru Stephen Dwoskin și a predat film la mai multe universități din Marea Britanie.
Avi Mograbi
Cineast și artist video de origine israeliană, Avi Mograbi s-a născut la Tel Aviv în 1956. A studiat arta și filosofia în Tel Aviv, acolo unde trăiește și astăzi. După mai multe experiențe ca asistent de regie, în 1989 și-a început propriul drum ca regizor. Din 1999 predă film documentar și experimental la Universitatea din Tel Aviv și Sam Spiegel Film and Television School and Art Academy din Ierusalim. Avi Mograbi nu este numai unul dintre cei mai importanți regizori de documentar ai Israelului, ci și un observator dedicat al conflictului din Orientul Mijlociu, un experimentalist și un avid reformist al limbajului cinematografic. Filmele sale au fost proiectate în cadrul festivalurilor din întreaga lume.
Beatrice Babin
“Povestea tânărului care a vrut să afle ce este frica” de Frații Grimm este cea mai potrivită pentru a-i descrie parcursul.
Explorând lumea călătorind la New York în anii ’80, în Africa în anii ’90, studiind filosofie și cinema la Universitatea din Munchen – LMU (Germania), cu o lucrare de diplomă despre Federico Fellini: ”Clovnul ca formă la granița dintre viață și moarte”. În 2000 și-a găsit în sfârșit menirea în montajul de filme documentare și de ficțiune.
Este membră a Academiei Germane de Film și a BFS (Asociația Monteurilor Germani de Film).
Beryl Magoko
Beryl Magoko s-a născut în Kenia în anul 1982. Primul ei film, „Tăietura”, a obținut mai multe premii internaționale. După ce a absolvit Universitatea Kampala din Uganda, s-a mutat în Germania. Din 2014 până în 2018 a studiat la Academia de Arte Media (KHM). „În căutarea...” este filmul ei de absolvire. În prezent pregătește un nou film documentar.
Bettina Henkel
Bettina Henkel activează ca artist și ca profesor la Academia de Arte din Viena. Domeniul în care e specializată este documentarul aflat la granița dintre istorie și biografie. După ce a studiat pentru a deveni dansatoare, a studiat istoria artei la Munchen, pictura la Nuremberg și design media la Universitatea de Arte Aplicate de la Viena, cu Peter Weibel.
Cătălina Tesăr
Cătălina Tesăr (n.1980) este antropolog și lucrează ca cercetător la Muzeul Țăranului Român din București. A obținut doctoratul în antropologie de la University College London, cu o teză despre dimensiunile sexuale, economice și politice ale căsătoriilor aranjate la vârste fragede în cadrul populației rrome din Transilvania. În cei 15 ani de cercetări de teren în comunitățile rrome, a învățat limba rromani. A publicat despre teme precum căsătoria, cerșetoria, casele și migrația la rromi. "Pocalul. Despre fii și fiice" este documentarul său de debut, având la bază cercetările sale pentru doctorat
Caroline Capelle
Caroline Capelle este fotografă și regizoare, născută în 1988 la Calais. Trăiește și lucrează la Paris. A urmat cursurile de Media moderne în cadrul Universității Paris 8, iar apoi cursurile École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs din Paris, absolvind în iunie 2014.
Christian Bayerlein & Grit Uhlemann
CHRISTIAN BAYERLEIN & GRIT UHLEMANN sunt doi dintre protagoniștii principali “TOUCH ME NOT”, câștigătorul Ursului de Aur la Berlinale 2018.
Spirite libere, inimi libere, Ambasadori ai Splendorii, CHRISTIAN BAYERLEIN și GRIT UHLEMANN sunt parteneri de viață și explorare încă din 2014. Sunt activiști energici pentru drepturilor omului, călători pasionați în jurul lumii și exploratori curioși ai intimității. Avocați vocali ai drepturilor persoanelor cu dizabilități la o mai bună accesibilitate și integrare în comunitate, au un interes particular în relația dintre sexualitate și dizabilitate. Christian scrie un blog pe această temă intitulat Kissability.de. Cei doi țin, de asemenea, conferințe pe acest subiect și participă la proiecte culturale care se concentrează pe perspectivele pozitive asupra corpurilor cu abilități diferite și asupra felurilor în care acestea pot fi "empowered". Deschiși la experimente, construiesc încredere și aduc în relație abilitățile lor diferite pentru beneficiul reciproc. Acest lucru ar putea să sune evident și normal pentru cele mai multe cupluri. Dar când dizabilitatea intră în joc, apar prejudecăți pe care ei doresc să le depășească prin puterea lor inspirațională — sau, mai simplu, trăindu-și viața și vorbind despre asta.
Christian Sonderegger
Christian Sonderegger s-a născut în 1967, în Strasbourg, Franța. A studiat la faimoasa școală de film Ecole Nationale Supérieure Louis Lumičre din Paris. Mai târziu, a devenit regizor și director de imagine pentru scurtmetraje, reclame și proiecte de televiziune. În 1998 a creat compania Ciaofilm și ulterior a regizat o serie de reclame și scurtmetraje, care au primit premii în festivalurile internaționale. De asemenea, a lucrat și ca asistent de regie pentru lungmetraje si ca operator de sunet pentru documentare. În prezent lucrează la propriile documentare produse de Ciaofilm.
Ciprian Cimpoi
Dupa ce a studiat sociologia la Universitatea din Bucuresti a lucrat 7 ani ca editor NLE pentru mai multe statii TV. In 2015 a absolvit Universitatea Nationala de Arta Teatrala si
Cinematografica, specializarea Sunet - Montaj. Este cistigatorul premiului Gopo pentru montajul lungmetrajului Sieranevada (r. Cristi Puiu). Patriciparea la Aristoteles Workshop i-a deschis apetitul pentru filmul documentar.
Claudia Tosi
Claudia Tosi a studiat la Universitatea din Bologna, specializarea filosofie. Realizează filme documentare din 2003. În 2011 a participat ca scenarist la EAVE, în 2012, la Eurodoc, drept producător. În 2014 a participat la IDFA Academy, în 2015 la Berlinale Talents ca să elaboreze proiectul "Am avut un vis" în cadrul Doc Station Platform. Este membru EWA din 2016, când a participat în cadrul programului de training la Multiple Revenue Stream.
Dana Bunescu
Dana Bunescu este monteuză, sound-designer și regizoare. Născută în Craiova pe 11 septembrie 1969, a absolvit Facultatatea de Fizică, Universitatea București, specializarea Opto-tehnică și Tehnologii LASER în 1993, iar apoi Academia de Teatru și Film, secția multimedia, în 2000. Dana  este principalul monteur al noului val din cinematografia românească, iar filmele la care a lucrat au câștigat mai multe premii de prestigiu în cadrul festivalurilor internaționale.
Denis Parrot
Denis Parrot  este monteur și designer grafic. A colaborat la mai multe filme de ficțiune și documentare, precum "On the Trail of Igor Rizzi", regizat de Noel Mitrani, film premiat la Veneția și Toronto în 2006. În 2015 a montat lungmetrajul "Move!", un „poetrip” în jurul lumii prin dans. Tot în 2015 a regizat un omagiu adus lui Hayao Miyazaki, care a strâns mai mult de trei milioane de vizualizări pe internet. A lucrat, de asemenea, ca animator la "Revolting Rhymes", un scurtmetraj despre Roald Dahl pentru BBC, care a fost nominalizat la premiile Oscar.
Diego Governatori
Născut în sudul Franței, în 1981, Diego s-a mutat la Paris să studieze filmul. După patru ani petrecuți la Universitatea din Saint-Denis-Paris 8, a revenit la La Fémis, la secția de montaj. Absolvind în 2007, a fost primit ca intern la Académie de France în Roma – Villa Médicis. Până acum a scris și a regizat filme împreună cu fratele său, Luca. Este prima oară când a realizat singur un proiect de film documentar. În prezent scrie un scenariu de film de lungmetraj.
Elad Keidan
Elad Keidan e un cineast israelian. E cunoscut pentru scurtmetrajul „Imn” (2008), câștigător al unui premiu important la Cannes, și pentru primul său lungmetraj, „Gândul de după”, prezentat în afara Competiției Oficiale de la Cannes. Predă cursuri de cinema în cadrul mai multor școli și academii, mentorează proiecte și oferă consultanță artistică. În prezent lucrează la cel de-al doilea său lungmetraj.
Esther Niemeier
Esther Niemeier este regizoare și producătoare, lucrând atât în Marea Britanie, cât și în Germania. Primul său documentar de scurtmetraj, "Walz", a fost proiectat în selecția oficială a Edinburgh International Film Festival și difuzat în Europa. Esther lucrează acum la "Bad Girl & Champion", primul său documentar de lungmetraj ca regizor – după o perioadă de cercetare referitoare la noi perspective feministe în cultura indigenă a Boliviei, pentru dizertația sa de master. Pe lângă proiectele sale ca regizor, Esther are experiență și în producția de film, lucrând la momentul actual ca producător la documentarul de lungmetraj "Natura Urbana – The Brachen of Berlin". Esther urmează cursurile de regie de film documentar ale Universității de Film Babelsberg KONRAD WOLF. "Urmărindu-l pe Addai" este filmul său de absolvire.
Grégory Cohen
Grégory Cohen este cineast și cercetător în film și științe sociale. În paralel cu proiectele sale artistice și de cercetare, predă fotografie, film și sociologie vizuală. Împreună cu Manon Ott au scris cartea "Birmanie, ręves sous surveillance" și au co-realizat filmele "Narmada, La cour des murmures", "De cendres et de braises".
Guillaume Massart
Născut în 1983, în Ardenii francezi, Guillaume Massart regizează și produce documentare, eseuri, filme experimentale și artă video. Primul său scurtmetraj, "Xenocristal" (2008), anticipează următoarele sale filme aflate la granița dintre documentar și artă video. Filmele lui chestionează mizanscena realității și consecințele sale estetice și politice asupra modernității figurative.
Hanna Hofmann
HANNA HOFMANN este una dintre principalele protagoniste “TOUCH ME NOT”, câștigătorul Ursului de Aur la Berlinale 2018. Hanna a ieșit în public ca persoană transgender când a împlinit 50 de ani, după ce o viață întreagă a trăit într-un corp și o identitate în care nu s-a simțit niciodată acasă. Și-a dorit dintotdeauna să fie femeie, în ciuda faptului că natura a înzestrat-o cu un corp masculin viguros. La vârsta de 50 de ani, HANNA a decis în cele din urmă să-și asume riscul de a deveni ceea ce și-a dorit dintotdeauna: a renunțat la căsătoria de 20 de ani și la familie, și a început o nouă viață ca femeie. Tot atunci a început să practice munca sexuală. Este, de asemenea, activistă pasionată pentru drepturile lucrătorilor sexuali și ale minorităților sexuale, fiind membru executiv al BEDS (Berufsverband Erotische Und Sexuelle Dienstleistungen - Asociația Germană a Lucrătorilor Sexuali) și oferă consultanță psihologică colegilor lucrători sexuali transgender din Leipzig.
Ian Wiblin
Ian Wiblin a studiat design grafic și film la London College of Communication. Pe lângă film, a expus la nivel internațional mai multe lucrări ca fotograf. A contribuit la mai multe cărți și publicații, scriind despre relația dintre fotografie, cinema, arhitectură și performativitate. În prezent este lector de film și fotografie la University of South Wales.
Irina Malcea
With a background in Political Sciences, Irina starts working in cinema in 2011. Two years later, she sets up the production house Luna Film, while maintaining a strong collaboration with other Romanian companies. She produced the documentary feature I AM HERCULES by Marius Iacob, was executive producer on Andrei Cretulescu’s debut CHARLESTON and from the Romanian side, on the Bulgarian co-production PALACE FOR THE PEOPLE. 
She is co-producing Ines Tanovic’s THE SON and is in post-production with the documentaries TEACH by Alex Brendea and THE CHALICE by Catalina Tesar.
Irina is an EAVE Producers Workshop and PUENTES graduate. She is currently living and working in Bucharest and Brussels.
Iris Zaki
Iris Zaki este o cineastă și cercetătoare, laureată a premiului Grierson, care folosește într-un mod neobișnuit narațiunea la persoana I pentru a face portretul unor comunități. Și-a terminat recent doctoratul la Royal Holloway, Londra, doctorat care explorează tehnica sa inovativă de intervievare „camera abandonată”. Filmul său anterior, "Women in Sink", a fost proiectat în cadrul a peste 120 de festivaluri și universități, a primit 13 premii (printre care de la Karlovy Vary și Visions du Réel), a fost difuzat la televiziune și a apărut în cadrul OpDocs al New York Times.
Kristina Konrad
După ce a studiat istoria și filosofia la Paris, a lucrat ca liber profesionist pentru Televiziunea Elvețiană. În 1983 s-a mutat la New York, iar după câteva luni a decis să facă filme cu Gabriel Baur în Nicaragua. Între 1987 și 1994 a locuit și lucrat în Montevideo, Uruguay. De atunci trăiește la Berlin ca autoare, regizoare și producătoare (weltfilm GmbH). A fost invitată în laboratoare de creație și în jurii și este membră a Academiei Europene de Film.
Laura Benson
LAURA BENSON este una dintre principalele protagoniste “TOUCH ME NOT”, câștigătorul Ursului de Aur la Berlinale 2018. Este o actriță de origine britanică si profesoară de actorie la prestigiosul studio parizian Atelier International de Théâtre Blanche Salant. A studiat la școala de teatru Nanterre Amandiers, condusa de Patrice Chéreau și Pierre Romans. Printre filmele în care a jucat se numără "Liaisons Dangerous" de Stephen Frears, "I Want to Go Home" de Alain Resnais, "Ready-to-Wear" de Robert Altman.
Laurențiu Calciu
Laurențiu Calciu era profesor de matematică și cinefil când a izbucnit Revoluția din 1989. A făcut apoi rost de o cameră VHS și a descoperit documentarul filmând ceea ce a urmat evenimentului. Ulterior, a studiat filmul documentar la National Film and Television School din Beaconsfield, Marea Britanie. A realizat filme în Marea Britanie, Grecia și România.
Manon Ott
Născută în 1982, Manon Ott este cineastă și cercetătoare. Este autoare a mai multor cărți de povestiri și fotografii, precum și a mai multor filme. Din 2010 lucrează cu locuitorii districtelor orașului Mureaux din regiunea Paris, acolo unde și trăiește. Împreună cu ei a realizat și "Cenușă și jar", iar împreună cu Grégory Cohen, "La Cour des Murmures", un film la granița dintre ficțiune și documentar, despre tineri și despre dragoste. Filmele sale, poetice și politice, explorează teritoriile de la periferii, întâlnindu-i pe cei care trăiesc acolo și căutând în cinema un mod care să le facă cuvintele să răsune altfel.
Marco Piccarreda
În 1998 a absolvit Școala de Televiziune și Cinema din Milan, cu o diplomă în montajul de film. Ulterior, a lucrat pentru mai multe companii de producție. În 2005, împreună cu Vittorio Moroni, a înființat compania de producție și de distribuție 50Notturno Ltd, iar acum lucrează ca producător, scenarist și monteur. CittŕGiardino este debutul său ca regizor.
Mari Gulbiani
Mari Gulbiani este o regizoare și scenaristă de origine georgiană. După ce absolvit filologia în 1994 la Tbilisi, a studiat regia de film din 2001 până în 2006. Și-a aprofundat apoi studiile la școala de film pariziană Ateliers Varan. A lucrat în departamentul cultural al TV1, principalul post public de televiziune din Georgia, și în departamentul de programare al TV9. A înființat compania de producție Midifilm în 2007. Din 2013 a lucrat pentru Noosfera Foundation în contextul proiectului Documentary Monday și în departamentul de programare al Festivalului de Film Documentar „CineDoc Tbilisi”. De asemenea, a fost coordonator de secțiune pentru CineDoc Young. În 2012, a coordonat EFA Young Audience Award în Tbilisi.
Martina Melilli
Martina Melilli este artist vizual, realizator de film, translator și curator. În prezent trăiește în Milano, Italia. A absolvit studiile de master în arte vizuale și și-a aprofundat cunoștințele în documentar și film experimental la Luca School of Arts Bruxelles. După ce a realizat o serie de expoziții la Bruxelles, s-a mutat în Bari, Italia, unde în 2015 (împreună cu Andrea Sgobba și Cristina d’Ereditŕ) a înființat asociația culturală OnDocks, activă în promovarea limbajului filmului documetar. Este câștigătoarea Artevisione 2017, proiect care promoveză arta video a tinerilor italieni și care i-a produs scurtmetrajul "Mum, I’m Sorry", proiectat la Museo del Novecento din Milano. "My Home, In Libya" este primul său documentar de lungmetraj.
Michel Khleifi
Michel Khleifi s-a născut la 3 noiembrie 1950, în Nazaret, Israel. A emigrat în Begia în 1970, unde a studiat regia de televiziune și de teatru la INSAS. După absolvire, a lucrat în televiziunea belgiană până a început să-și realizeze propriile filme. A realizat și produs câteva filme de ficțiune și de documentar, care au primit premii precum Premiul Criticilor la Cannes, Scoica de Aur la San Sebastian și Premiul André Cavens în 1987 (pentru filmul "Nuntă în Galileea"). La momentul actual, Khleifi predă în cadrul INSAS.
Mona Nicoară
Mona Nicoară a început să lucreze în film în 1997, ca producător asociat al documentarului "Children Underground", care a fost ulterior nominalizat la Oscar pentru cel mai bun documentar de lungmetraj. Debutul său regizoral, "Școala noastră" (2011), a avut premiera la festivalul de film Tribeca, iar apoi a primit mai multe premii în circuitul festivalier național și internațional.
Monica Lăzurean-Gorgan
Monica Lăzurean-Gorgan este producătoare și regizoare. Ea a produs, co-produs sau a fost producator delegat pentru mai multe lung metraje de fictiune sau documentar care au fost selectate la Berlinale, Sundance, Locarno si multe alte festivaluri de film ("Doar o răsuflare", "Chuck Norris vs Comunism", "Domestic", 'Colivia", "Timebox" etc).
In 2011, "Votul meu", documentar de mediu metraj in co-regia Monicai a fost selectat la Rotterdam IFF si premiat la Sarajevo IFF. Filmul regizat si produs de Monica, "Doar o răsuflare"a fost premiat la Sarajevo IFF 2016 - “Cel mai bun film documentar – The Heart of Sarajevo”, a primitpremiul GOPO pentru cel mai bun film documentar romanesc in anul 2017; premiul pentru cel mai bun film documentar la SEE Festivalul International de Film de la Vienna, Austria, 2017; premiul pentru cel mai bun film documentar romanesc in cadrul Festivalului International de Film Documentar ASTRA, Sibiu, 2016; selectat la Visions du Reel IFF, 2016, Chicago IFF, iar online a putut fi vazut pe Mubi si Amazon.
Nora Agapi
Nora Agapi este regizoare, director de imagine și fotograf. A absolvit secția de imagine a UNATC „I. L. Caragiale” din București și masterul de arte digitale la Universitatea de Arte Plastice din Atena. A lucrat ca asistent universitar la UNATC și ca mentor la Moldox IDFF for Social Change. Documentarele sale au fost selectate la festivaluri precum Berlin IFF, Rotterdam IFF, Transilvania IFF, Astra Film Festival.
Ombline Ley
Ombline Ley este o artistă vizuală și regizoare născută în 1988. Trăiește și lucrează la Paris. După terminarea unor cursuri tehnice de montaj, a studiat teoria filmului la Universitatea Sorbonne-Nouvelle și a intrat la École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs din Paris, specializându-se în film și fotografie și abslolvind în 2014. În 2015, primul său scurmetraj "Cavernicole" a primit premiul pentru cel mai bun documentar la a 13-a ediție a Festivalului de Scurtmetraj din Bogota.
Péter Forgács
Péter Forgács, născut în 1950, este un artist media și cineast stabilit în Budapesta, ale cărui lucrări au fost expuse în întreaga lume. Din 1978 a realizat peste 30 de filme. În 1983 Forgács a înființat Fundația de Fotografii și Arhive de Film Private (PPFA) din Budapesta, ce găzduiește o colecție unică de materiale de amator. A primit numeroase premii de la festivaluri internaționale din Budapesta, Lisabona, Marsilia, San Francisco și Berlin, unde a câștigat Prix Europe pentru filmul "Free Fall".
Pierre Tonachella
Pierre Tonachella s-a născut în 1988 și a crescut în satul Gâtinais, din Essonne. A studiat filosofia și teoria de film înainte să se înscrie la l'École documentaire de Lussas. În filmele sale, explorează experiențele avute de către cei în jurul cărora a crescut.
Răzvan Rădulescu
Răzvan Rădulescu este scenarist și scriitor. Ca regizor, a realizat un singur film, "Felicia înainte de toate", împreună cu Melissa de Raaf. A studiat filologia la Universitatea din București și regia de operă la Academia de Muzică. A scris două romane ("Viața și faptele lui Ilie Cazane" și "Regatul lui Teodosie"). Ca scenarist, a colaborat cu diverși regizori: Cristi Puiu ("Marfa și banii", "Moartea domnului Lăzărescu"), Radu Muntean ("Hârtia va fi albastră", "Marți după Crăciun", "Un etaj mai jos", "Alice T.") Călin Netzer ("Poziția copilului"), Cristian Mungiu ("4 luni, 3 săptămâni, 2 zile"). Începând din 2013, deține o catedră de film/dramaturgie la Academia de Arte si Design din Karlsruhe.
Radu Jude
Radu Jude a absolvit cursurile Universităţii Media, în 2003. După ce a făcut asistență de regie la filme precum "Moartea domnului Lăzărescu" (Cristi Puiu) sau "Furia" (Radu Muntean), s-a impus în circuitul festivalier internațional cu scurtmetrajul "Lampa cu căciulă" (2005), câștigând mai multe premii. A debutat în lungmetrajul de ficțiune cu "Cea mai fericită fată din lume" (2009) și în cel de documentar cu "Țara Moartă" (2017). În 2016, a debutat și ca regizor de teatru, într-o adaptare după Bergman.
Ruth Beckermann
Ruth Beckermann s-a născut la Viena, unde și-a petrecut și copilăria. După ce și-a definitivat studiile în domeniul jurnalismului și al istoriei artelor la Viena, Tel Aviv și New York, și-a obținut doctoratul la Universitatea din Viena în 1977. De atunci a contribuit ca jurnalistă la mai multe publicații austriece și elvețiene. Din 1985 activează ca cineast și scriitor.
Shinichi Ise
Regizor de film documentar, născut la Tokio în 1949. Nao este nepoata sa. Primul său documentar de lungmetraj a fost "Nao-chan" (1995), despre Nao la vârsta de 8 ani și despre familia sa. A făcut o serie de documentare despre Nao, printre care "Piglets" (2002) și "Arigato" (2006). "35 de ani cu Nao și cu familia sa" este cel de-al patrulea din serie. Multe dintre documentarele pe care le-a produs tratează teme precum familia, maladiile și grija pentru ceilalți.
Stefano Savona
Stefano Savona s-a născut la Palermo. Înainte să se mute la Paris pentru a urma o carieră în domeniul filmului, a studiat arheologia și antropologia la Roma și în Marea Britanie și a călătorit în Orientul Apropiat pentru a lua parte la diverse excavări arheologice. Aceasta este regiunea în care a filmat majoritatea filmelor sale.
Tudor Platon
Tudor Platon este director de fotografie, absolvent al secției de imagine de film din cadrul UNATC București. Filmografia lui cuprinde multiple scurtmetraje și lungmetraje selectate și premiate la festivaluri ca Toronto, Cannes, Locarno, Cairo și Varșovia. "Casa cu păpuși" este debutul său în regie și face parte dintr-un proiect mai amplu și foarte personal despre familia lui.
Vadim Ilkov
Vadym Ilkov a absolvit Universitatea de Teatru, Film și Televiziune din Kiev în 2000. A lucrat ca director de imagine la mai multe filme de ficțiune, de documentar și de animație. Printre cele mai recente proiecte ale sale ca director de imagine se numără "Mariupolis", regizat de Mantas Kvedaravicius (care a avut premiera la Berlinale 2016), și "Volcano", regizat de Roman Bondarchuk (care a avut premiera la Karlovy Vary IFF 2018). Vadym este unul dintre organizatorii primului festival ucrainian în aer liber, Sheshory (mai târziu – Art Pole). Tatăl meu este fratele mamei  este primul său documentar de lungmetraj.
Victor Bulat
Victor Bulat este un tânăr regizor pasionat de filmul documentar, absolvent întâi al unui liceu de arte, apoi absolvent al Facultății de Film din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrale și Cinematografice “I.L. Caragiale” București. Acum urmează cursurile Masteratului de Filmologie din cadrul aceleiași Universități. Primul său film documentar este "Obor", realizat în (2016).
Yamina Zoutat
Născută în Elveția, Yamina Zoutat a lucrat ca jurnalist de tribunal pentru TF1, din 1994 până în 2004. În prezent predă comunicare audiovizuală și jurnalism specializat în probleme de justiție la Universitatea Panthéon din Paris.
"Întoarcerea la palat" este primul său documentar de lungmetraj.

InvitaȚi la evenimente conexe


Șerban Alexandrescu
Șerban Alexandrescu  a început copywriter la Graffiti/BBDO, în 1994, apoi a devenit director de creatie la Young & Rubicam. A fondat în 1998 agenția Headvertising, primul “creative shop” din publicitatea romaneasca. A fost vice-președinte al Romanian Advertising Agencies Association și primul președinte al lui Art Director’s Club of România. A predat scenaristică și publicitate in cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică. Din 2009, predă și în cadrul Școlii ADCRO.
Adrian Cioflâncă
Adrian Cioflâncă este istoric. Director al Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România și membru al Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității. Cercetător științific la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” al Academiei Române. A fost membru în Comisia Internațională pentru Studierea Holocaustului din România (2003-2004) și expert în Comisia Prezidențială pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, contribuind la Rapoartele Finale ale celor două comisii. Din 2005 este membru în delegația României la  International Holocaust Remembrance Alliance (fosta Holocaust Task Force for International Cooperation on Holocaust Education, Remembrance and Research). A fost Tziporah Wiesel Fellow la United States Holocaust Memorial Museum in Washington (2009). Între 2010-2012 a fost director de department la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. A editat șapte volume, în colaborare; ultimul dintre ele: "Istoria recentă altfel. Perspective culturale", Andi Mihalache, Adrian Cioflâncă (coordonatori), Iaşi, Editura Universităţii „Al. I Cuza”, 2013. A publicat mai multe studii în domenii precum "Istoria Holocaustului", "Istoria comunismului", "Violență politică", "Istorie culturală", "Teoria istoriei".
Agnes Jahier
După ce a studiat antropologia, Agnčs Jahier a fost implicată în mai multe proiecte editoriale și asociative, din dorința puternică de a împărtăși celorlalți din cunoștințele și producțiile cinematografice ale domeniului pe care îl cunoaște. A lucrat câțiva ani pentru structuri care organizează întâlniri, proiecții și laboratoare de cercetare în zone aflate la periferia centrelor universitare și culturale. La momentul actual este director al Peripherie, un centru pentru cercetare cinematografică dedicat documentarului.
Alberto Groșescu
Alberto Groșescu, vicepreședinte ARCEN, coordonează, de mai bine de 7 ani, cercetarea documentară a Bucureștiului pentru proiectul „Cu bastonul prin București” și este inițiatorul proiectului Via București - Muzeul Virtual de Memorie a Capitalei, prin care mii de documente, fotografii, ziare și hărți vechi sunt digitizate și readuse în fața unui public larg cu scopul susținerii educației pentru patrimoniul orașului. Alberto Groșescu a studiat Geografia și Istoria, este un permanent martor al orașului prin intermediului aparatului de fotografiat și lucrează zi de zi la proiectele ARCEN. Alberto, un excelent documentarist, va fi unul dintre ghizii traseului ARCEN de la One World Romania prin „Bucureștii demolați”.
Alex Raptis
Născut în 1989 în Grecia, Alex Raptis lucrează în domeniul artelor spectacolului. Principalele sale arii de interes sunt regia de teatru, light design-ul și compoziția muzicală. Licența în Artele Spectacolului a obținut-o la UNATC “I.L.Caragiale” în 2012, după care a urmat Masteratul de Sound & Light Design din cadrul aceleiași universități. Din anul 2014, creează light design-ul sau muzica pentru performance-uri, concerte de jazz și teatru. Cel mai recent  spectacol regizat de el este „SuperOK”, de M.Moroianu. Alte spectacole în care s-a implicat sunt – „Plastic” de M.Mayenburg (r. Cristian Popescu), „Nok!Nok!” de Nicoleta Lefter, „Counterbody” de Simona Deaconescu și „Vara în care mama a avut ochii verzi”, de T.Țîbuleac (r. Nicoleta Lefter). Locuiește și lucrează în București, dar se implică și în proiecte din alte orașe sau țări. Face muzică electronică împreună cu Andrei Raicu, în formula Al’iikhwa Ra.
Alina Gavrilă
În 1992, Alina Gavrilă, creator de modă la acea vreme, a început să lucreze în publicitate, mai întâi ca director artistic la OFC/DMB&B, apoi ca director de creație și director executiv de creație atunci când OFC/DMB&B a devenit D’Arcy. A câștigat toate premiile din competițiile de publicitate din România și a adus acasă primele trei premii internaționale de la Golden Drum Festival, în 1998.
În 2002 a fondat Gavrila&Asociații, corporație de creație, prin intermediul căreia s-a ocupat cu proiectele Institutului, ca Romanian Design Week, Diploma și, mai recent, Cartierul Creativ, în cazul căruia e responsabilă cu direcția artistică.
Din 2018, a lansat o nouă divizie de comunicare, Gavrilă Fashion Tellers, dedicată exclusiv brand-urilor românești și creatorilor de modă autohtoni.
Ana Blandiana
Ana Blandiana este autoarea a 15 volume de versuri, 2 volume de nuvele fantastice, un roman și 9 volume de eseuri,publicate în limba română și a 72 de volume apărute în 25 de limbi. Este laureată a mai multor premii internaționale, dar și subiectul a trei interdicții de publicare în România, între 1959-1964, în 1985 ți între 1988-1989.  
După 1990, Ana Blandiana reînființează PEN Clubul Român, al cărui președinte, apoi președinte de onoare, devine. Este unul dintre inițiatorii Alianței Civice, pe care o conduce între 1991 și 2001.

Fondator (împreună cu Romulus Rusan) și președinte al Academiei Civice, care realizează, sub egida Consiliului Europei, la Sighet, primul Memorial al Victimelor Comunismului din lume.

Este membră a Academiei de Poezie Stephane Mallarme, a Academiei Europene de Poezie și a Academiei Mondiale de Poezie(UNESCO). Este Cavaler al Legiunii de Onoare.
Ana Drăghici
Ana Drăghici este un director de imagine de origine română. În 2005, și-a obținut diploma de licență în Limbi Moderne, în cadrul Universității București, iar în 2008 a absolvit secția de Imagine a Facultății de Film (din cadrul UNATC). A filmat mai multe scurtmetraje și câteva proiecte de film experimental, atât în format digital, cât și pe peliculă. A fost director de imagine pentru lungmetrajele „Două lozuri” și „Povestea unui pierde-vară” (ambele în regia lui Paul Negoescu). Momentan, lucrează la al treilea lungmetraj, „Otto, barbarul” (al Ruxandrei Ghițescu). Totodată, este co-fondatoarea și organizatorul programului „Film+”, proiect care susține tinerii cineaști să-și dezvolte și producă proiectele.
Ana Maria Zahariade
Prof. dr. Ana Maria Zahariade, vice președinte al Ordinului Arhitecților din România, predă teoria arhitecturii la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București. După 1989 a fost implicată într-un proces de modernizare al educației arhitecturale, în cercetarea arhitecturală și în legăturile sale cu un context cultural mai larg. Este laureată a premiului Herder, a beneficiat de o serie de granturi Getty și este asociat al Institutului pentru Studii Superioare din Nantes. Printre titlurile sale cel mai recent publicate se numără: Simptome de tranziție, Arhitectura în proiectul comunist. România 1944-1989. Este, de asemenea, fondator și redactor al publicației anuale Studii de Istoria şi Teoria Arhitecturii (sITA).
Andreea Pocotilă

Andreea Pocotilă are 15 ani de experiență în presă și coordonează campaniile tematice de la VICE România. Ca reporter a abordat teme legate de corupție, drepturile copiilor, consum de droguri, sănătate mintală, politică și mediu. A câștigat Premiul I la categoria Portret în 2016 cu seria Judecători români după gratii. Este nominalizată la Premiile Superscrieri #8, categoria Reportaj, cu materialul România își ascunde morții din cauza drogurilor pentru că îi e rușine cu ei.

Andrei Mihail
Andrei este antropolog și cadru didactic asociat al SNSPA și al Universității București. În trecut a scris despre transplantul renal din România. Merge de 25 de ani pe stadion, dar nu îi place în mod special fotbalul. Este interesat, în schimb, de tot ce se întâmplă în jurul terenului de joc. Așa a ajuns să cerceteze, în ultimul an, istoria stadioanelor muncitorești ale Bucureștiului și să scrie în Scena 9 despre socialul fotbalului.
Angela Cristea

Începând cu data de 1 ianuarie 2014, dna Angela Cristea a preluat funcția de șef al Reprezentanței Comisiei Europene în România. Cu peste 20 de ani de experiență în managementul comunicării instituționale, dna Cristea a lucrat în România, Turcia și Egipt, iar începând cu anul 2010, la sediul Comisiei Europene de la Bruxelles. Dna Cristea a studiat economie, științe politice și afaceri europene. În 1993 a obținut titlul de Master în Filosofie, cu specializarea în relații internaționale, de la Universitatea din Amsterdam.

În anul 1993, dna Cristea a fost selectată pentru a configura echipa de presă și informare a noii reprezentanțe diplomatice a Comisiei Europene în România. În 2006, s-a mutat la Ankara, în Turcia, unde a pus în practică experiența acumulată cu privire la procesul de pre-aderare la Uniunea Europeană, în gestionarea principalului proiect de comunicare al Delegației UE din această țară. Ulterior a lucrat ca șef-adjunct al Delegației UE din Egipt.

În 2010, dna Cristea a devenit unul dintre purtătorii de cuvânt ai Comisiei Europene, și anume cel responsabil cu tema extinderii și politicii de vecinătate a UE. Începând cu anul 2011, dna Cristea a lucrat în cadrul Direcției Generale pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, unde a condus departamentul de comunicare și pregătirea campaniei privind reforma Politicii Agricole Comune la nivelul întregii Uniuni.
Codru Vrabie
Codru Vrabie este activist, trainer și consultant în domeniul bunei guvernări, cu preocupări privind reformele anticorupție în justiție și administrație. Din 1998, când s-a întors de la studiile în străinătate, Codru a reprezentat mai multe organizații ale societății civile, la nivel local, național și internațional. Licențiat în științe politice și drept, masterat în afaceri europene și administrație publică, Codru promovează democrația participativă, responsabilitatea și transparența în spațiul public.
Cosmin Năsui
Cosmin Năsui este curator, istoric de artă, manager cultural, evaluator artă contemporană. Este fondator al celei mai largi platforme online românești pentru susținerea și promovarea artei contemporane românești www.modernism.ro. Este managing partner la Nasui collection & gallery (www.cosminnasui.com), care expune, reprezintă și promovează în țară și străinătate o selecție atentă de artiști moderni și contemporani români. Este senior curator la platforma muzeală privată PostModernism (www.postmodernism.ro). Este autor de cărți de sinteză și portofoliu, cea mai recentă fiind „Erotism și sexualitate în Epoca de Aur”.
Crina Mureșanu
Urban Roma - Crina Marina Mureșanu a lucrat 18 ani în cadrul societății civile pentru apărarea drepturilor romilor și a femeilor rome. A absolvit Facultatea de Asistență Socială și în 2014 a obținut titlul de doctor în Științe Politice. Acum 10 ani, Crina a inițiat proiectul „urban_roma”, o colecție de peste 300 de fotografii alb-negru de familie, majoritatea din cartierul Ferentari, cărora le sunt alăturate povești și obiecte ce prezintă romi din mediul urban, din anii 1950 până la sfârșitul anilor 1980.
Cristian Andrei Leonte
Cristian Andrei Leonte este fondatorul, împreună cu Andreea Pavel, a platformei Info Sud Est din Constanța. În urma anchetelor publicate de Info Sud Est în cadrul Campaniei „Pleacă!”, procurorii DNA au deschis un dosar penal pe numele fostului primar al Constanței, Radu Ștefan Mazăre și au blocat câteva dintre activitățile acestuia.  Info Sud Est investighează afaceri locale legate de patrimoniu, corupție, bani europeni și justiției dar și afaceri externe din țările aflate în vecinătate.
Cristian Diaconescu

Cristian Diaconescu este politician și diplomat, de formație jurist.

A fost vicepreședinte al Senatului României, a fost ministru al justiției în guvernul Adrian Năstase și ministru de externe în guvernul Emil Boc, din partea PSD. În data de 24 ianuarie 2012 a fost numit ministru de externe în guvernul Emil Boc, de această dată din partea UNPR. A fost ministru de externe în guvernul Mihai Răzvan Ungureanu. Este unul dintre fondatorii Fundației Mișcarea Populară.

Cristina Andone
Nesupusele - Cristina Andone este scriitor pentru Univers și Nemira, trainer de creativitate și ronțăitor de mere. Cărțile sale au fost vândute în 150.000 de exemplare. De curând Cristina a lansat Plec, un roman despre cum să-ți dai demisia dintr-o corporație. Ultima ei carte, Nesupusele, semnată împreună cu alte patru scriitoare De Basm, recuperează 100 de povești despre 100 de femei remarcabile din România.
Damiana Oțoiu
Damiana Oțoiu este bursier NEC în cadrul programului „Spiru Haret” si cadru didactic la Facultatea de Științe Politice (Universitatea din București) și la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (Paris si Marsilia), unde predă antropologie politică, respectiv studii muzeale.  Cercetarile Damianei, în domeniul antropologiei juridice și politice, sunt consacrate modului în care dreptul de proprietate asupra colecțiilor muzeale se redefinește în perioada postcolonială. Damiana reconstituie “viața politică și socială” a obiectelor din muzee și a colecțiilor de antropologie fizică pe baza unor cercetări de teren de lungă durată pe care le efectuează în Franța, Belgia, Africa de Sud și Republica Democrată Congo.
Diana Oncioiu
Diana Oncioiu a debutat la Realitatea TV, în 2007. A făcut jurnalism de televiziune și la Digi24. Este reporter la Dela0.ro din 2014, an în care a ales presa alternativă și cu focus pe violență domestică, beneficiarii de asistență socială și educație, și face parte din echipa Să fie lumină, cu care investighează cultele religioase din România.
Diana Tabakov
Diana este curator al platformei internaționale VOD Doc Alliance Films, ce s-a născut din parteneriatul a 7 festivaluri importante de film documentar. Platforma prezintă diferite programe, de la retrospective ale unor regizori de renume mondial până la premiere cinematografice. De asemenea ea se ocupă de programare în cadrul mai multor cinematografe de artă și festivaluri de film și conduce proiectul educațional My Street Films în Europa Centrală.
Republica Cehă
Doc Alliance Films
Dominic Brezianu
Dominic Brezianu este poet și membru al Uniunii Scriitorilor din România, născut la București în familia istoricului și criticului de artă Barbu Brezianu. A debut în revista ieșeană "Cronica"(1968), publicând ulterior volumele de versuri " Cu mai puține verbe" (1996), "Escale" (2000), " Nocturne" (2012"). Ultimul volum, "Poeme cinematografice", a apărut la editura Karth în anul 2014 și este un adevărat manifest al autenticității și insurgenței prin tematica homoerotică dezvoltată.
Doru Mitrana
Mai Mult Verde - Doru Mitrana face training și consultanță pentru responsabilitate și sustenabilitate în afaceri la The CSR Agency și conduce asociația de protecția mediului MaiMultVerde, la care este și membru fondator din 2008.
Dragoș Lumpan
Sunt cineast, director de imagine și fotograf. Am absolvit Academia de Teatru și Film, București, Departamentul de Film, în cinematografie în 2001 și Universitatea de Teologie Ortodoxă Creștină din 1999. În prezent sunt implicat în mai multe proiecte; una dintre ele este filmul documentar de ultimă oră Transhumance, aflat acum în post-producție.
Edmond Niculușcă
Edmond Niculușcă, fondatorul organizației ARCEN, a inițiat în urmă cu 10 ani proiectul de trasee-culturale „Cu bastonul prin București”, unul dintre cele mai de impact și mai longevive proiecte dedicate conservării memoriei Bucureștiului și educației urbane a locuitorilor orașului. Edmond Niculușcă a studiat Științe Politice și Teologie, dar și-a dedicat ultimii 12 ani luptei pentru salvarea memoriei orașului și proiectelor ARCEN care reactivează imobile și zone istorice din București prin intermediul culturii contemporane. Edmond, un neîntrecut povestitor, va fi unul dintre ghizii traseului ARCEN de la One World Romania prin „Bucureștii demolați”.
Florin Buhuceanu
Florin Buhuceanu este activist de drepturile omului. Este membru ACCEPT din anul 1997 și, în calitate de director al acestei organizații, a coordonat organizarea primului Pride la București în anul 2005. Lucrează la intersecția dintre drepturile LGBT, libertatea de religie și drepturile sexuale și reproductive și este autorul volumului "Homoistorii" apărut în două ediții la editura Maiko. A editat "Traditional values, religion and LGBT rights in Eastern Europe" (2014) și "Fundamentalism, gender și orientare sexuală" (2018).
Hartmut Rank

Hartmut Rank a studiat dreptul și limbi străine între 1997 și 2003 în Leipzig (Germania) și St. Petersburg (Rusia). După absolvirea primul examen de stat în materia dreptului în 2003 în Brandenburg, s-a dedicat unor misiune scurte sau lungi ale OSCE de monitorizare a alegerilor din diferite țări din Europa și Asia Centrală. Formarea profesională obligatorie a inclus stagii la Tribunalul Local și la Parchetele din Halle și Ulm, la Universitatea de Științe Administrative din Speyer (Germania), precum și la firme de avocatură din Stuttgart și Moscova. Hartmut și-a luat al doilea examen de stat în materia dreptului în 2006. După admiterea în Asociația Barourilor din Germania, își începe cariera ca avocat la Stuttgart. Din 2014 este mediator în dreptul afacerilor. Membru asociat al Institutului de Arbitraj Chartered, Hartmut are studii postuniversitare în drept și economie, inclusiv o diplomă de MBA de la Universitatea John Moores din Liverpool. Fluent în limba germană (nativă), engleză, ucraineană și rusă.

Între 2006 și 2007 lucrează la o firmă de avocatură din Stuttgart,  din 2007 până în 2009, asociat la firma de avocatură internațională din Kiev / Ucraina, din 2009 până în 2014, consilier pentru GIZ în Ucraina în proiectele de reformă privind medierea, dreptul și cooperarea economică, din 2014 până în anul 2017 detașare de către Ministerul Afacerilor Externe al Germaniei în calitate de expert pe statul de drept în cadrul Misiunii OSCE din Moldova iar din 2017 este directorul Programului Statul de Drept Europa de Sud-Est a Fundației Konrad-Adenauer.

Ian Buruma
Ian Buruma (n. 28 decembrie 1951, Haga) este un reputat jurnalist, istoric și scriitor, precum și profesor de jurnalism şi drepturile omului la Bard College. Nepot al regizorului britanic John Schlesinger, și-a realizat studiile în Olanda și Japonia, unde s-a specializat în literatura chineză, respectiv în cinematografia japoneză. În anii ’80 a lucrat ca jurnalist și și-a petrecut o mare parte din începutul carierei în Asia. Acum, Buruma scrie despre probleme politice și culturale pentru diverse publicații de renume, precum New York Review of Books, New Yorker, New York Times, Corriere della Sera, și NRC Handelsblad. A scris peste douăsprezece cărți și este câștigător al premiului Erasmus.
Ioana Țurcan
Ioana Țurcan, regizor și artist vizual, a urmat un master în Producție de Film și Artă Vizuală, Universitatea din Syracuse, New York ca beneficiară a bursei Fulbright și ulterior a fost studentă la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, Facultatea de Teatru și TV la masterul de Film Documentar, respectiv studii de licență în Imagine de Film și TV. În prezent locuiește în București și lucrează cu casa de producție Adenium Film.
Ioana Bunescu
Ioana Bunescu este cercetător la Institutul pentru Migrație, Diversitate și Bunăstare din Suedia și bursier al Colegiului Noua Europa din București. Cercetarea ei în domeniul migrației și relațiilor inter-etnice include un proiect European despre accesul la informație juridică pentru azilanții din Suedia și un proiect despre imigranții de etnie romă care trăiesc în sărăcie în Suedia, studiu  pentru care a primit premiul Martin Alexandersson de la Institutul Wallenberg pentru Drepturile Omului și Drept Umanitar. Cercetarea ei anterioară include un studiu al returnării voluntare a imigranților irakieni din Suedia și un studiu extensiv asupra formării identității colective a romilor din Europa, subiectul cărții sale "Roma in Europe. The Politics of Collective Identity Formation" (Routledge, 2016).
Ioana Trifu
Născută și crescută la Cluj Napoca, România, Ioana Trifu a devenit prima dată interesată de artele vizuale în adolescența timpurie. De-a lungul anilor, fotografia și filmările au trecut de la hobby-uri la pasiune și, ulterior, la activități academice. Deține o diplomă de licență în Fotografie și Cinematografie și o diplomă de master în filme documentare de la Universitatea Babeș-Bolyai. Este pasionată atât de demersul tradițional, cât și de cele mai noi formate interactive și transmedia, și crede în colaborarea interdisciplinară. Refractara, documentarul ei de absolvire despre un grup de muncitori într-o fabrică de cărămidă semi-abandonată a fost selectată la DocuArt Film Festival 2017 și la Shorts 2018. Filmul scurt VR pe care la co-regizat, A.I. Tovarăș a făcut parte din selecția oficială în programul VR de la Astra Film Festival 2017.

În prezent lucrează ca editor foto și video și se află în faza de cercetare a următorului său documentar.
Ion Dumitrescu
Ion Dumitrescu a fost balerin, prim-solist la Opera Română din București. Se catapultează din această carieră și intră pe teritoriul dansului contemporan unde în 2008 co-inițiază practica Postspectacol. În cadrul acestei practici co-lansează Candidatura la Președinție, un format de campanie electorală deghizat în performance, sau vice-versa. 

Manufacturează instrumente conceptuale pentru trangresie și navigare în lumea contemporană, scrie neregulat articole în cheie filozofică speculativă ce privesc estetica, arta, antroplogia culturală si alte fenomene preistorice de azi. Publică în 2019 „Pre”, la editura frACTalia din Cluj.

Co-fondator al label-ului Future Nuggets și al sub-label-ului acestuia: P-Balans. Activează ca producător muzical sub mai multe identități.
Împreună cu Cosima Opârtan inițiază proiectul "Raze de Soare".
Ion Gnatiuc
Născut în Republica Moldova, Ion Gnatiuc a locuit și studiat pentru aproape 9 ani în România, unde a urmat cursurile masteratului de film documentar „Documentary Filmmaking” în cadrul Universității Babeș-Bolyai. A lucrat în calitate de jurnalist freelancer și operator de imagine în diferite proiecte de film documentar, în paralel participând la mai multe workshopuri de profil. În 2017 a revenit în Moldova, unde a fondat "Niște Filme", o casă de producție dedicată filmului documentar. A regizat și produs două scurtmetraje în 2018, unul dintre ele participând la 9 festivaluri importante de film.
Irina Novac
Irina este elevă în clasa a XII-a în județul Vrancea. La începutul anului 2018 a organizat împreună cu alți elevi din zonă prima conferință feministă din Moldova. În decembrie 2018 împreună cu alți adolescenți a pus bazele festivalului Radiera, care vorbește despre femei ale căror contribuții au schimbat societatea românească, dar ale căror nume sunt rareori menționate în contextul educațional românesc.
Iris Șerban
Arhiva de imagini MȚR -  Iris Șerban este antropolog convertit la arhivistică. Lucrează la Arhiva de Imagini a Muzeului Țăranului Român, unde coordonează o echipă de tineri cercetători și artiști preocupați să scoată la iveală tot soiul de vechituri cu sens: de la fotografii de epocă și înregistrări audio-video, până la oracole, scrisori de dragoste sau liste de cumpărături. Crede că poveștile sunt rădăcina tuturor lucrurilor.
Iulia Popovici
Iulia Popovici este ziaristă, critic și curator de arte performative. Scrie în mod curent despre politicile artei și practici documentare în arta contemporană. Locuiește în București.
Laurențiu Garofeanu
Laurențiu Garofeanu este producător video, egizor și fotograf renumit. Laurentiu conduce în prezent producția de film și video pentru Mekanism Media din București. De-a lungul carierei sale, Laurențiu a trecut prin toate nivelurile de producție creativă de la filme documentare până la scurtmetraje și fotografiw editorială. Laurențiu a filmat și fotografiat știri de interes uman pentru corporații internaționale de știri și a realizat documentare pentru rețelele de televiziune importante. Activitatea sa cuprinde peste 50 de țări și include colaborări cu radiodifuzori precum TLC, Discovery, National Geographic și CBS în SUA și ITV, CH 5 și RTL în Europa. A lucrat cu agenții de presă renumite și case de producție, cum ar fi Barcroft Media, Zigzag și TwoFour. Fotografiile sale au fost publicate în The Guardian, Huffington Post, Times Magazine și The Independent UK.

Cele mai recente realizări ale lui Laurentiu includ noua serie Animal Planet Preposterous Pets, care a avut premiera în 2014 și serialul documentar Body Bizarre seria 1, 2 și 3 pentru Discovery International, difuzat pe toate continentele în 2014 și 2015.
Maja Lindquist
Maja este director al organizației Doc Lounge, o rețea scandinavă de distribuție, care lucrează cu documentare de calitate, produse în ultimii ani în întreaga lume.  Doc Lounge se specializează în implicarea publicului, adresându-se mai ales tinerilor și organizând evenimente culturale speciale și proiecții comunitare în multe orașe din Suedia, Finlanda, Danemarca și Norvegia. De patru ani Maja se ocupă de programare în cadrul Festivalului de Film Nordisk Panorama. Ea are de asemenea experiență în a lucra cu filmele de artă precum și cu diferite alte proiecte culturale europene.
Suedia
Doc Lounge
Mirona Radu
Mirona Radu s-a născut la București în 1986. Are o diplomă de master în producția de film (2014-2016), o diplomă de licență în Regie (2005-2009) și o diplomă de licență în arta fotografiei (2008-2010). A participat la programe de film, cum ar fi Go Short Nijmegen 2017, CineImpact Campus Documentar 2016, China 2015, Academia IDFA 2012, Workshop Maia 2012 și Aristoteles Workshop 2011. Este interesat de dezvoltarea de sine și cea profesională, de cunoașterea culturală și interacțiunea interculturală, în artă și cinema.

Expoziția personală de fotografie „24 de ani în 24 de expresii ale singurătății” a fost expusă în Odessa (Ucraina), Chișinău (Moldova), Moscova și Kolomna (Rusia), Torino (Italia), Istanbul (Turcia), Cluj și București (2012-2014).
Mona Muscă
Mona Muscă este filolog de formație și a intrat în Alianța Civică în 1990. Din 1991 până în 1995 a fost membru în Consiliul Național al Partidului Alianței Civice. Aleasă deputat pe listele Convenției Democrate în 1996, Mona Muscă a intrat în PNL și a fost vicepreședinte al partidului, apoi ministru al culturii din decembrie 2004 până în august 2005. În colaborare cu organizații civice, este inițiatorul unor propuneri legislative privind accesul la informațiile de interes public, combaterea violenței în familie, recalcularea pensiilor, libertatea religioasă, Fondul Cultural Național și altele. Mona Muscă a demisionat din Parlament în 2007 și, de atunci, s-a retras din viața politică.
Nicolae Rațiu
Nicolae Rațiu este președinte al Rațiu Family Charitable Foundation, președintele consiliului director al Centrului Rațiu pentru Democrație, manager al Regent House Properties Ltd și consilier al grupului de companii al familiei, Bellerive, operativ în Marea Britanie, Franța si România, cu un portofoliu în dezvoltări imobiliari și investiții. Absolvent al Marlborough College și al New York University, cu o specializare în transport maritim și economie.
Nicolae este fiul cel mic al politicianului Ion Rațiu. Născut în Davos, Elveţia, Nicolae a început să se implice în problemele din România după căderea comunismului, odată cu întoarcerea în ţară a tatălui său. Între principalele sale atribuții a fost fondarea Cotidianului și al tipografiei care asigura tipărirea ziarului.
Ca președinte al Rațiu Family Charitable Foundation, Nicolae conduce un consiliu director care oferă anualpână la 100 de burse, cu o valoare de aproximativ 200000 lire sterline, pentru o gamă variată de domenii, cercetare și stipendii de călătorie. Sunt finanțate cu precădere proiecte ce contribuie la dezvolatarea societății civile și inițiative ce promovează democrația.
Nicolae este de asemenea membru al consiliului director al Romanian Cultural Centre in London, Pro Patrimonio, ADEPT și Relief Fund for Romania.
Nicoleta Lefter
A absolvit facultatea de teatru de la Iasi,”George Enescu", având un master în arta actorului, la UNATC. Este actriță, a interpretat peste 30 de personaje în piese găzduite de teatre naționale sau independente din țară și din străinătate. Din 2011 interpretează,regizează și își produce propriile performance-uri sau instalații performative.
Oleg Kozlovsky
Oleg Kozlovsky este co-fondator al Mişcării Unite pentru Democraţie „Solidarnost” („Solidaritatea”) şi co-fondator al Mişcării Democratice a Tinerilor din Rusia „Oborona”. În acest moment este director executive al Fundaţiei Vision of Tomorrow şi analist al Centrului de cercetare pentru politici anti-corupție la Înalta Şcoală de Economie dela Moscova.
Organizator a numeroase acţiuni non-violente pentru apărarea democraţiei şi a drepturilor omului în Rusia, Belarus, Ucraina şi Moldova, a fost arestat şi reţinut de numeroase ori. În timpul ultimei detenţii, în mai 2008, a fost recunoscut de Amnesty International ca prizonier al conştinţei. Oleg este laureatul PremiuluiIon Rațiu pentru Democrație în anul 2010.
Olga Cojocaru
Olga Cojocaru este doctorandă în studii de migrație la Universitatea din Varșovia, în prezent afiliată cu New Europe College în București și Centre of Migration Research din Varșovia. Teza ei de doctorat despre temporalitățile vieții de migrant cu un studiu de caz pe migranții moldoveni în Italia face parte din proiectul TRANSMIC finanțată de către acțiunile Marie Curie ale Comisiei Europene. Visiting student la EUI în Florența, masterat în Antropologie la CEU Budapesta și SNSPA București.
Oliver Sertić
Oliver Sertić este un producător de film documentar și programator de festival din Zagreb, care actualmente locuiește în Berlin. Până acum a produs în jur de 30 de lungmetraje și scurtmetraje, documentare și filme experimentale. Timp de 18 ani, a lucrat ca jurnalist și redactor-șef în diverse zone media și ca organizator al unor evenimente culturale. E fondatorul organizației RESTART (2007), în cadrul căreia a înființat Laboratorul Restart, Dokukino și Restart Label. A colaborat cu numeroase festivaluri de film din ipostaza de PR, programator, producător și consilier (Zagreb FF, ZagrebDox, DokuFest, Vukovar FF, Makedox, DORF, RAF, Supetar Super FF, Moldox, etc.). Din 2007, lucrează ca selecționer și din 2012 este directorul Festivalului de Film din Liburnia și al Festivalul Filmului Documentar Croat din Opatija.
Patrick Brăila
Patrick Brăila e activist pentru drepturile persoanelor transgender și regizor de film. Din 2014, odată cu începerea tranziției, și-a asumat public identitatea trans și a început să lucreze, alături de Sasha Ichim, la construirea comunității trans din România. În 2016 a regizat și produs un scurtmetraj cu elemente autobiografice, "Pieptiș". În prezent, e co-președintele Asociației ACCEPT și dezvoltă un documentar de lungmetraj.
Paula Căbescu
Absolventă de Jurnalism, Paula Căbescu este junioara proiectului Să fie lumină, platformă colaborativă care publică investigații și reportaje multimedia despre cultele religioase din România. A debutat la Adevărul, în 2015 și a scris și pentru Euractiv. Din 2016 colaborează cu Centrul de Investigații Media. Este nominalizată anul acesta la Superscrieri, categoria Reportaj, cu materialul Omul nostru din Monaco, documentat împreună cu Ovidiu Vanghele.
Péter Eckstein-Kovács
Péter Eckstein-Kovács este un clujean de etnie maghiară, avocat și fost deputat și senator în Parlamentul Romaniei. În calitate de ministru delegat pentru minorități naționale în Guvernul Mugur Isărescu a inițiat și susținut adoptarea, prin Ordonanța de urgență, a legislației antidiscriminare. A fost unul dintre cei mai implicați politicieni români în abolirea legislației care discrimina persoanele de orientare homosexuală.
Răzvan Zamfira
Răzvan este arhitect și geograf urban, însă cel mai mult îl pasionează reprezentarea vizuală a datelor. În 2018, împreună cu Vlad Odobescu, jurnalist la Scena9, a documentat prin date și povești modul în care autoritățile locale au ales să celebreze Centenarul Marii Uniri.
Radu Filipescu
Radu Filipescu este inginer și - în anii 80 - a inițiat mai multe acțiuni de protest împotriva regimului Ceaușescu. Începând din decembrie 1982, a încercat să organizeze demonstrații în Piața Palatului din București. Arestat în mai 1983, a fost închis la Aiud până în aprilie 1986. După eliberare, a vrut să organizeze un referendum privindu-l pe Ceaușescu și a fost din nou arestat în decembrie 1987. După Revoluția din 1989, Filipescu a fost membru fondator al Grupului pentru Dialog Social (ales președinte în 1998), membru fondator al APADOR-CH și a fondat și conduce Asociația Revoluționarilor fără Privilegii.
Radu Vancu
Radu Vancu este poet, prozator, publicist, organizator de festivaluri și profesor de literatură la Sibiu, autor al unei teze despre Mircea Ivănescu. Dintre cărțile lui de poezie, „Frânghia înflorită” și „4 A.M. Cantosuri domestice” au fost publicate și în Turcia și în Ungaria. La sfârșitul anului 2018 a lansat romanul ”Transparența”. Din decembrie 2017, este unul dintre liderii mișcării Vă Vedem din Sibiu și una dintre vocile cele mai puternice ale Zonei Libere de Corupție din același oraș.
Raj-Alexandru Udrea
Are 25 de ani și este performer independent și actor free-lancer care luptă pentru drepturile oamenilor lăsați la margine de sistem. Genul de teatru în care activează este cel social-politic.
Raluca Feher
Raluca Feher este jurnalist, om de publicitate, scriitor, calator si fondator al Frontline Club Bucharest.
A fost reporter de televiziune, corespondent de razboi, copywriter, director de creatie si director de strategie. Este unul din creativii care a castigat cele mai multe premii EFFIE si copywriterul care a adus primul Golden Watch pentru Headvertising si Romania.
Raluca Feher este in momentul de fata director de creatie si strategie la agentia Cap si membru Art Director`s Club of Romania.
Razvan Voinea
Răzvan Voinea este istoric, absolvent al Facultății de Istorie, al masteratului de Studii Culturale Britanice, ambele în cadrul Universității București și al masteratului de istorie central-europeană din cadrul Universității Central-Europene. Doctor în istoria arhitecturii (UAUIM, 2017). Bursier al Academiei Române (2014-2015) și Fulbright Visiting Scholar la University of Pittsburgh.
Rudolf Gräf
Rudolf Gräf a terminat studiile la Universitatea Tehnică din Graz, Facultatea de Arhitectură, și este co-fondator al SC Vitamin Architects, fondat în 1996. Între 2007 și 2012 a lucrat ca asistent asociat al Facultății de Arhitectură din Timișoara. În anul 2009 a coordonat volumul și expoziția „Proiectul 5060, Universitatea de Vest Timișoara, arhitect Hans Fackelmann”. În prezent co-produce un documentar despre arhitectura postbelică din Cluj Napoca și Timișoara. Ca parte din studiul său cu privire la arhitectura românească postbelică, a avut o bursă de cercetare DAAD la Berlin între 2013 și 2014.
Ruxandra Gubernat
Jurnalist, cercetător și regizor independent documentarist, Ruxandra Gubernat s-a născut în România în 1982. După ce a lucrat timp de șapte ani ca jurnalist la București, Ruxandra s-a mutat la Lyon, unde a făcut un master în Sociologie Media. În același timp, a studiat sociologia și filozofia filmului, la Institutul de Studii Politice din Lyon. Recent, ea a obținut titlul de doctor în științe politice la Universitatea din Paris Nanterre. După ce a locuit în Franța timp de șase ani, s-a întors la București, unde lucrează acum pe documentare care examinează realitățile sociale ale României. Primul documentar – Portavoce – povestește despre dezvoltarea unei scene culturale favorabile implicării politice în România. Cel de-al doilea documentar al lui Ruxandra, Nația Ciorbei – în prezent în faza de pre-producție – este dovada abordării ei antropologice asupra cinematografiei.
Simina Tănăsescu
Prof. univ. dr. Simina Tănăsescu este fost consilier prezidențial între 2014 și 2018, perioadă în care a condus Departamentul de Reformă Instituțională și Constituțională. Actualmente predă drept constițional la Facultatea de Drept din cadrul Universității din București. Doamna Tănăsescu a fost distinsă în 2018 cu "Legiunea de onoare” în grad de Cavaler, conferită de Republica Franceză.
Smaranda Enache
Smaranda Enache, co-președintă fondatoare a Ligii Pro Europa și membră a Grupului pentru Dialog Social, a devenit cunoscută ca activistă pentru drepturile omului încă de la începutul anilor '90. În 2006 a susținut propunerea de scoatere a icoanelor creștine din școlile din România. Între 1998 și 2001 a fost ambasador al României în Finlanda, iar în 2008 a devenit vicepreședinte al PNL. A demisionat din partid în 2010, în semn de protest față de obstrucționarea învățământului în limbile minorităților naționale de către grupul parlamentar PNL. În 2011 a primit Praemium Civi Europaeo, acordat de  Parlamentul European. A publicat articole și a coordonat volume pe tema drepturilor minorităților, interculturalității, naționalismului și educației religioase în școlile publice.
Tiberius Tănase
Tiberius Tănase este licențiat în drept și istorie și are studii aprofundate în istoria sud-estului european. După câteva semestre ca preparator la Facultatea de Istorie a Universității din București, a fost înalt funcționar public guvernamental în perioada 1997-2005, după care a lucrat numai în sectorul privat, în domeniul notarial. Preocupările privind reforma administrației publice, transparența decizională și integritatea în funcția publică l-au determinat în iunie 2007 să accepte nominalizarea pentru Consiliul Național de Integritate, din partea Grupului parlamentar al minorităților naționale de la Camera Deputaților. În C.N.I. a activat timp de trei mandate, neîntrerupt, fiind ales președinte al Consiliului între anii 2016-2018.
Tor Fosse
Tor deține casa de distribuție Tour de Force care se specializează în filme de ficțiune și documentare arthouse și este directorul Festivalului Internațional de Film de la Bergen, care este cel mai mare festival de film din Norvegia. El este și unul dintre partenerii KineDok.
Norvegia
Tour de Force | Bergen International Film Festival
Victor Ilie
Victor Ilie a fost reporter Rise Project între 2013 și sfârșitul lui 2018, când împreună cu alți jurnaliști a fondat Inclusiv. A publicat investigații despre trafic de persoane, grupări de extrema dreaptă, afaceri offshore și sistemul public de sănătate. A făcut parte din echipa Rise Project care a luat Premiul I la categoria Investigație și Superscrierea Anului în 2017 cu seria despre Liviu Dragnea. Anul acesta este nominalizat cu două materiale la categoria Investigație, Spitalul meu de stat și Institutul de boli inventate.
Vlad Nancă
Vlad Nancă (n. 1979) a studiat Foto-Video la UNArte între 2001 și 2003, la București, orașul în care continuă să lucreze și să trăiască. Lucrările sale timpurii folosesc simboluri politice și culturale, adesea folosind jocuri de cuvinte menite să evoce nostalgia, cu referințe la istoria recentă a României și a Europei de Est și cu dorința de a chestiona climatul politic și social al perioadei de care aparțin. Interesele sale curente se focusează pe spații (publice) și utilitatea lor, pe arhitectură și decor, fapt ce se materializează în sculpturi, obiecte și instalații. În 2009, la 20 de ani de la Revoluție, se vede o schimbare în modul său de lucru, „trecând de la politic la poetic”. În expoziția sa din 2015, „From White Square to White Cube”, și-a centrat atenția pe o intersecție imaginară a utopiei socialiste, așa cum e văzută în operele arhitecților italieni Superstudio, cu realitatea de zi cu zi în perioada socialismului din anii ’70 în România. Aceeași privire retrospectivă se regăsește și în expoziția „Souvenirs from Earth” (2015) și, recent, în „ In the Natural Landscape the Human is an Intruder” (2018). Lucrările lui Vlad Nancă au fost recent expuse la sediul din Paris al Partidului Comunist Francez, ca parte a expoziției „EX-EAST”, curatoriată de Ami Barak și pot fi văzute la momentul actual în București la MNAC și MARe.

Sponsor principal: KAUFLAND
Bilete prin: Eventbook
Partener logistic: DHL
Partener digital: Canopy
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Festivalul a fost fondat în 2008 de: Centrul Ceh București