Invitați

69 invitați la 28 filme și evenimente

JURIU INTERNAȚIONAL


Abbas Fahdel
Abbas Fahdel e un regizor franco-irakian, născut în Babilon, Irak. A studiat cinemaul în Franța, la Sorbona. Printre filmele sale importante se numără:„Back to Babylon" (realizat în Irak în 2002), We Iraqis" (2003) și drama de război „Dawn of the world" (2008). În 2015, documentarul său monumental, "Homeland (Iraq Year Zero)", a fost premiat la cele mai importante festivaluri de film din lume.
Ana Lungu
Ana Lungu s-a născut în 1978 în București, România. A studiat Psihologie și Regie de Film. În 2010, împreună cu Ana Szel, a scris și a regizat  „Burta Balenei", selecționat în secțiunea „Filmmakers of the Present" a Festivalului de la Locarno. Lungmetrajul ei de debut, „Autoportretul unei fete cuminți", a avut premiera în cadrul Festivalului de la Rotterdam în 2015 și apoi obținut Premiul pentru Cel mai bun film la Festivalul Crossing Europe, Linz și Premiul pentru Cea mai bună regie la Bucharest IFF. Cel de-al doilea film, "Un prinț și jumătate", a fost prezentat în cadrul Competiției Festivalului de la Sarajevo (2018). Recent, Ana a devenit membră a Academiei Europene de Film.
Ivana Mladenovic
S-a născut în Serbia. După ce a studiat Dreptul în Belgrad, s-a mutat în România unde a absolvit secția de Regie a Universității de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” (2010), precum și Masterul în regie de film (2011). Debutul său în lungmetraj-documentar, „Turn Off The Lights”, a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Tribeca în aprilie 2012 și a câștigat trofeul „Heart of Sarajevo” pentru cel mai bun documentar, precum și Premiul „Gopo”. Debutul său în lungmetraj-ficțiune, „Soldații, Poveste din Ferentari” a avut premiera în vara anului 2017 în Competiția Oficială a unuia dintre festivalurile de film cele mai importante ale lumii, Festivalul de Film de la San Sebastian. În 2016, Ivana Mladenovic a debutat ca actriță în lungmetrajul lui Radu Jude – „Inimi cicatrizate”. În august 2019, noul ei film, „Ivana cea Groaznică”, a câștigat Premiul Special al Juriului secțiunii „Cineasti dei prezenti”, în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Locarno.
Mariana Otero
Mariana Otero s-a născut în Rennes, Franța, în 1963. Între 1995 și 2002 a trăit în Portugalia, unde a realizat controversatul „Cette télévision est la vôtre” (1997). Filmele sale au participat la festivaluri de film importante din toată lumea. Otero predă în cadrul Atelierelor Varan și al La Femis și este membră a Asociației pentru Cinema Independent și Difuzarea sa (ACID).

FILME


Adrian Cioflâncă
Adrian Cioflâncă este istoric. Director al Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România „Wilhelm Filderman” și membru al Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității. Din 2005 este membru în delegația României la International Holocaust Remembrance Alliance. Consultant și documentarist pentru mai multe filme și piese de teatru.
Agostino Ferrente
Agostino Ferrente s-a născut în Cerignola (Italia) în 1971. În 2001, în Roma, a fondat asociația culturală „Apollo 11” și, în 2002, proiectul muzical L’Orchestra di Piazza Vittorio. Este unul dintre creatorii Premiului Doc/it pentru documentar din cadrul Festivalului Internațional de Film de la Veneția, unde a avut premiera „Le Cose Belle” (film co-regizat cu Giovanni Piperno), în 2013.
Alexander Nanau
Alexander Nanau (1979, București) a studiat regie de film la DFFB în Berlin. Documentarul său „Lumea văzută de Ion B.” (2009) a fost selectat la peste 40 festivaluri internaționale de film și a câștigat prestigiosul 'International Emmy Award' pentru Arts Programming în 2010. Al treilea documentar al său, „Toto și surorile lui” (2014), a câștigat premii importante la festivaluri internaționale de film în Angers, Zurich, Varșovia, Jihlava, Leipzig și Sarajevo.
Antje Stamer
Antje Stamer este consultant de scenariu, autor și dramaturg din Berlin. A lucrat în domeniul
filmului documentar de mulți ani.
Aya Koretzky
Aya Koretzky s-a născut în Tokyo în 1983. Are o diplomă în Pictură, dar a absolvit de asemenea cursurile de Masterat în Cinema în cadrul Sorbonne Nouvelle. În 2011 debutează cu primul său documentar, „Yama No Anata” („Beyond the Mountains”), care a câștigat, printre altele, Premiul pentru Cel Mai Bun Lungmetraj la Doclisboa.
Ben Guez
Ben Guez s-a născut în 1983 în fosta URSS. A absolvit cursurile de istorie și studii latino-americane ale Universității din Arizona în 2006. Scurtmetrajele sale „The Memory of Turtles” și „Valentina” au participat la numeroase festivaluri internaționale.
Claire Atherton
Claire Atherton a crescut la New York, cu tatăl ei american și mama ei de origine română, și a plecat în Franța să studieze civilizațiile orientale, ca ulterior să urmeze cursurile prestigioasei Ecole nationale supérieure Louis Lumičre. A întâlnit-o pe Chantal Akerman cu ocazia unui spectacol de teatru, pe care actrița Delphine Seyrig  le rugase să-l filmeze. Acesta a fost începutul unei colaborări fertile, mai întâi ca director de imagine și apoi ca monteuză, care a durat peste 30 de ani și a cuprins ficțiuni, documentare și instalații video. Atherton este deseori invitată să-și împărtășească din experiență în cadrul a diverse ateliere și predă la școli precum La Fémis și HEAD Genčve.
Claire Simon
Născută în Londra, Claire Simon a descoperit practica cinemaului direct în cadrul Atelierelor Varan și a realizat mai multe documentare, precum „Coűte que coűte” (1995) și „Récréations” (1998). A scris și a regizat trei lungmetraje de ficțiune, care au fost prezentate în programul Directors' Fortnight (Quinzaine des Réalisateurs), Cannes: „Sinon oui” (1997), „Ça brűle” (2005), „Les Bureaux de dieu” (2008).
Cristina Haneș
NoCut Film Collective a fost fondat în 2016 de Cristina Haneș (Romania), Isabella Rinaldi (Italia) și Arya Rothe (India) în urma colaborării lor în contextul DocNomads Master Course in Documentary Directing. NoCut Film Collective regizează și produce documentare de autor, considerând cinemaul drept o artă colaborativă și transculturală. „A Rifle and a Bag” este primul său documentar creativ de lungmetraj.
Éric Baudelaire
Éric Baudelaire este artist vizual și cineast. Lungmetrajele sale „Letters to Max” (2014), „The Ugly One” (2013) și „The Anabasis of May and Fusako Shigenobu, Masao Adachi, and 27 Years Without Images” (2011) au fost selectate la festivalurile de film FID Marseille, Locarno, Toronto, New York și Rotterdam.
Isabella Rinaldi
NoCut Film Collective a fost fondat în 2016 de Cristina Haneș (Romania), Isabella Rinaldi (Italia) și Arya Rothe (India) în urma colaborării lor în contextul DocNomads Master Course in Documentary Directing. NoCut Film Collective regizează și produce documentare de autor, considerând cinemaul drept o artă colaborativă și transculturală. „A Rifle and a Bag” este primul său documentar creativ de lungmetraj.
Jean-Marc Chapoulie
Jean-Marc Chapoulie este un cineast și „videast” francez. Din 1992 și până în 1999, a colaborat la seria de documentare Cinéastes de notre temps. De la sfârșitul anilor 1990, Chapoulie propune, sub numele de Alchimicinéma, proiecții hibride, uneori conferințe și performance-uri, proiecții și instalații video. Din 2006, predă la „École des beaux-arts” din Annecy.
Jérémy Gravayat
Jérémy Gravayat este un realizator de documentare de scurt metraj și filme de ficțiune. În documentarele sale, Gravayat se concentrează asupra diverselor realități ale exilului contemporan. E totodată monteur, scenarist și colaborator al Laboratorului Cinematografic L'Abominable și al revistei online Dérives.tv.
Katalin Bársony
Katalin Bársony este o multipremiată regizoare de documentare și director executiv al Fundației Romedia, o organizație media romani din Budapesta. Totodată, se află la conducerea BAXT Films, companie menită să promoveze reprezentarea de sine a romilor. A creat prima serie despre comunități romani din toată lumea, difuzată la un canal popular de televiziune (televiziunea Duna din Ungaria): serialul „Mundi Romani – Lumea prin ochii romilor”.
Monica Lăzurean Gorgan
Monica Lăzurean-Gorgan este producătoare și regizoare. Ea a produs, co-produs sau a fost producator delegat pentru mai multe lung metraje de fictiune sau documentar care au fost selectate la Berlinale, Sundance, Locarno si multe alte festivaluri de film ("Doar o răsuflare", "Chuck Norris vs Comunism", "Domestic", 'Colivia", "Timebox" etc).
In 2011, "Votul meu", documentar de mediu metraj in co-regia Monicai a fost selectat la Rotterdam IFF si premiat la Sarajevo IFF. Filmul regizat si produs de Monica, "Doar o răsuflare"a fost premiat la Sarajevo IFF 2016 - “Cel mai bun film documentar – The Heart of Sarajevo”, a primit premiul GOPO pentru cel mai bun film documentar romanesc in anul 2017; premiul pentru cel mai bun film documentar la SEE Festivalul International de Film de la Vienna, Austria, 2017; premiul pentru cel mai bun film documentar romanesc in cadrul Festivalului International de Film Documentar ASTRA, Sibiu, 2016; selectat la Visions du Reel IFF, 2016, Chicago IFF, iar online a putut fi vazut pe Mubi si Amazon.
Radu Ciorniciuc
În 2012, jurnalistul și reporterul de investigație sub acoperire Radu Ciorniciuc a devenit co-fondatorul primei organizații media independente din România – „Casa Jurnalistului”. Cercetările sale se concentrează pe drepturile omului, ajutorul pentru animale și problemele de mediu din toate părțile globului. Scrierile lui au fost publicate în The Guardian, Al-Jazeera, Channel 4 News, etc., și au primit premii naționale și internaționale.
Radu Jude
Radu Jude a absolvit Universitatea Media, în 2003. Scurtmetrajul său Lampa cu căciulă (2005) a câștigat mai multe premii la festivaluri de film internaționale. A debutat în lungmetrajul de ficțiune cu Cea mai fericită fată din lume (2009) și în cel de documentar cu Țara Moartă (2017). În 2016, a debutat și ca regizor de teatru, într-o adaptare după Bergman.
Ross McElwee
Ross McElwee a crescut în Carolina de Nord. A absolvit Universitatea Brown și, mai târziu, Institutul Tehnologic din Massachusetts, unde a primit diploma de Masterat în cinema în cadrul unui program condus de documentariștii Richard Leacock și Ed Pincus.
A realizat șapte documentare de lungmetraj, precum și mai multe scurtmetraje. Majoritatea filmelor sale au fost turnate în regiunea sa natală, Sudul American, printre ele aflându-se mult apreciatul Sherman's March, Time Indefinite, Six O'Clock News și Bright Leaves.
Filmele lui McElwee au participat la festivaluri de film ca cele de la Berlin, Londra, Viena, Rotterdam, Florența, Sydney și Wellington și au avut parte de numeroase retrospective.
Din 1986 Ross McElwee predă film la Universitatea Harvard, unde e profesor al Departamentului de Studii Vizuale și de Mediu.
Sebastian Brameshuber
Sebastian Brameshuber (1981) a studiat la Universitatea de Arte Aplicate din Viena și la Centrul Francez de Cercetare Audiovizuală Le Fresnoy. Începând din 2004 proiectele sale au fost incluse constant în cadrul Berlinale, Viennale, Cinéma du Réel, FID Marseille, Karlovy Vary FF, Sarajevo FF, EMAF Osnabrueck, Impakt Utrecht și Media Art Friesland.
Tamás Almási
Tamás Almási este unul dintre cei mai cunoscuți documentariști maghiari și laureat al Premiului Kossuth. A realizat documentare și filme de ficțiune, proiectate și premiate la unele dintre cele mai prestigioase festivaluri de film din lume. Este profesor la Universitatea de Teatru și Artele Filmului din Budapesta.
Thomas Heise
Thomas Heise s-a născut în 1955 în Berlinul de Est. A realizat peste 20 de documentare de lung și scurtmetraj, printre care multipremiata trilogie Halle-Neustadt. Din 2013 predă Artă și Film în cadrul Academiei de Arte Plastice din Viena, iar din 2018 este directorul secțiunii de Film și Media al Academiei de Arte Berlin-Brandenburg din Germania.
Ute Adamczewski
Ute Adamczewski este o cineastă și artistă video originară din Germania. Opera ei se învârte în jurul aspectelor fizice și arhitecturale ale urbanismului ca oglindă a societății.

EVENIMENTE CONEXE


Alexandru Solomon
ALEXANDRU SOLOMON este Președintele Asociației One World Romania și a fost directorul festivalului cu același nume până în 2018. Alexandru este unul dintre cei mai activi și premiați documentariști români, regizând și producând documentare din anul 1993. Printre documentarele regizate se numără „Marele jaf comunist” (2004), „Război pe calea undelor” (2007), „Kapitalism – Rețeta noastră secretă” (2010) și „Ouăle lui Tarzan” (2017).  În 2017, a publicat volumul „Reprezentări ale memoriei în filmul documentar”. Predă la UNArte, departamentul Fotografie și Imagine Dinamică.
Cosima Rughiniș
UNIBUC - Facultatea de Sociologie și Asistență Socială
Gelu Duminică
UNIBUC - Facultatea de Sociologie și Asistență Socială
Mona Nicoară

Mona Nicoară a început să lucreze în cinema în 1997 ca producător asociat al documentarului Children Underground, care în 2001 a primit un premiu special la festivalul Sundance și apoi a fost nominalizat la Oscar pentru cel mai bun documentar de lungmetraj. Debutul ei regizoral, Școala noastră, a avut premiera în 2011 la festivalul Tribeca din New York, a mers apoi la peste 60 de festivaluri din întreaga lume, a câștigat marele premiu al juriului pentru cel mai bun film din SUA la AFI SilverDocs și a fost nominalizat la Silver Eye Awards pentru cel mai bun documentar est-european și la Premiile Gopo pentru cel mai bun documentar românesc. Ultimul ei film, Distanța dintre mine și mine, a primit premiul publicului la Films de Cannes ŕ Bucarest 2018 și a rulat în cinematografele din România peste 18 săptămâni. Mona Nicoară a predat scris și film la Columbia, Cooper Union, New York University și Rutgers.

Monica Lăzurean Gorgan
MONICA LĂZUREAN-GORGAN este producatoare și regizoare. Ea a produs sau co-produs mai multe lung metraje de documentar sau de fictiune care au fost premiate la Berlinale, Sundance, Locarno etc. ( "Acasă, My Home", "Chuck Norris vs Comunism", "Doar o rasuflare", "Timebox", 'Colivia", "Dacii liberi",  etc).

"Doar o răsuflare" documentarul regizat de Monica a fost premiat la Sarajevo IFF 2016 cu Premiul pentru cel mai bun film documentar, a primit premiul GOPO in anul 2017; Premiul pentru cel mai bun film documentar la SEE Festivalul International de Film de la Vienna, Austria, 2017; Premiul pentru cel mai bun film documentar romanesc la ASTRA, 2016; online a putut fi vazut pe Mubi si Amazon.

Recent, documentarul produs de Monica "Acasă", in regia lui Radu Ciorniciuc a fost premiat la Sundance cu Premiul pentru cea mai buna imagine, la Krakow IFF cu Premiul pentru cel mai bun film, la Dok Fest Munich cu Premiul pentru cel mai bun film si la Tesalonikki cu Premiul Juriului 2020. Tot în 2020 Monica a avut premiera internationala cu filmul "Lemn" / "Wood" in cadrul Festivalului de film HotDocs si CPH:Dox.
Ondřej Kamenický
Directorul Festivalului International de Film Documentar si Drepturile Omului One World Praga
Zuzana Rubešová
Coordonatorul echipei KineDok de la Institute of Documentary Film, din Cehia

Sponsor principal: Kaufland
Partener de mobilitate: Autonom
Bilete prin: Eventbook
Partener logistic: DHL
Partener digital: Canopy
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Festivalul a fost fondat în 2008 de: Centrul Ceh București

Some of the icons used in our website are from www.flaticon.com