FILME

Memorie fotografică

Photographic Memory

68 filme în 10 secțiuni
Ross McElwee
SUA, Franța
87'


2011
Photo Film

V.O.

Engleză, Franceză

subtitrări

Română, Engleză

Titlu Original

Bilete

Photographic Memory

SECȚIUNEA

RETROSPECTIVA ROSS MCELWEE

program

• 21 august, 20:00, ARCUB

Proiecție desfășurată în prezența: Ross McElwee


Ross McElwee
Ross McElwee a crescut în Carolina de Nord. A absolvit Universitatea Brown și, mai târziu, Institutul Tehnologic din Massachusetts, unde a primit diploma de Masterat în cinema în cadrul unui program condus de documentariștii Richard Leacock și Ed Pincus.
A realizat șapte documentare de lungmetraj, precum și mai multe scurtmetraje. Majoritatea filmelor sale au fost turnate în regiunea sa natală, Sudul American, printre ele aflându-se mult apreciatul Sherman's March, Time Indefinite, Six O'Clock News și Bright Leaves.
Filmele lui McElwee au participat la festivaluri de film ca cele de la Berlin, Londra, Viena, Rotterdam, Florența, Sydney și Wellington și au avut parte de numeroase retrospective.
Din 1986 Ross McElwee predă film la Universitatea Harvard, unde e profesor al Departamentului de Studii Vizuale și de Mediu.

sinopsis

Cel mai recent film al lui Ross McElwee este o minunată poveste de maturizare și, în același timp, un periplu cinematografic formidabil. McElwee începe prin a ne destăinui cum intră constant în conflict cu fiul lui, Adrian, care nu mai e băiețelul drăgălaș crescut sub ochii noștri în filmele tatălui său - un puști dispus, de obicei, să apară în cadru și să interacționeze cu tatăl lui -, ci devenit, între timp, un tânăr adult, dependent de tehnologie, talentat și extrem de creativ, însă tăcut și inaccesibil pentru părinții lui. McElwee ne mărturisește că atât el, cât și soția lui au fost foarte derutați, neștiind cum să reacționeze, când Adrian a renunțat la școală sau în legătură cu consumul său de alcool și droguri. McElwee își dă seama că se află, acum, în același rol ca al propriului său tată: membru al unei generații mai în vârstă, alarmat de aparenta debusolare a fiului lui. În încercarea de a-l înțelege mai bine be Adrian și sperând să retrezească unele senzații trăite de el însuși la acea vârstă, McElwee se întoarce într-un sat din Britania pentru a-și rememora proprii pași înspre maturizare, când avea încă o viață întreagă înaintea lui și habar nu avea ce să facă. Primul sat unde a poposit, la întâmplare, a devenit și primul loc unde și-a găsit de lucru, ca asistentul unui fotograf de nunți, Maurice, și unde a avut o idilă cu Maud, o tânără de vârsta lui… (de Vanina Vignal)

premii și festivaluri

Sheffield International Documentary Festival 2012 - Sheffield Youth Jury Award / Venice Film Festival 2011

distribuitor

First Run Features

AFIȘ

Sponsor principal: Kaufland
Partener de mobilitate: Autonom
Bilete prin: Eventbook
Partener logistic: DHL
Partener digital: Canopy
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Festivalul a fost fondat în 2008 de: Centrul Ceh București

Some of the icons used in our website are from www.flaticon.com