FILME

Marșul lui Sherman

Sherman's March

68 filme în 10 secțiuni
Ross McElwee
SUA
155'


1986
Photo Film

V.O.

Engleză

subtitrări

Română

companie producătoare

Ross McElwee

Titlu Original

Bilete

Sherman's March

SECȚIUNEA

RETROSPECTIVA ROSS MCELWEE

program

• 22 august, 13:30, ARCUB

(urmat de Masterclass Ross McElwee)

Proiecție desfășurată în prezența: Ross McElwee


Ross McElwee
Ross McElwee a crescut în Carolina de Nord. A absolvit Universitatea Brown și, mai târziu, Institutul Tehnologic din Massachusetts, unde a primit diploma de Masterat în cinema în cadrul unui program condus de documentariștii Richard Leacock și Ed Pincus.
A realizat șapte documentare de lungmetraj, precum și mai multe scurtmetraje. Majoritatea filmelor sale au fost turnate în regiunea sa natală, Sudul American, printre ele aflându-se mult apreciatul Sherman's March, Time Indefinite, Six O'Clock News și Bright Leaves.
Filmele lui McElwee au participat la festivaluri de film ca cele de la Berlin, Londra, Viena, Rotterdam, Florența, Sydney și Wellington și au avut parte de numeroase retrospective.
Din 1986 Ross McElwee predă film la Universitatea Harvard, unde e profesor al Departamentului de Studii Vizuale și de Mediu.

sinopsis

La începutul filmului, ni se dă de înțeles că McElwee intenționase, inițial, să facă un film despre urmările - resimțite și în ziua de azi în Sudul Americii - „războiului total” dus de generalul Sherman, reprezentând forțele Statelor Confederate ale Americii, în timpul Războiului de Secesiune. Dar, chiar înainte să înceapă filmările, iubita lui McElwee pune capăt relației dintre ei. Are 33 de ani, e încă necăsătorit și într-o situație incertă. Sora lui mai mare îi critică intens aspectul uscățiv și stilul de viață boem. Se întreabă dacă fratele său va reuși vreodată să se adune. Simțindu-se presat de ea și de părinții lor, McElwee își canalizează energia în încercarea de a-și găsi „o fată cumsecade din Sud”. Atenția acordată de femeile pe care le cunoaște îi alimentează îndoielile de sine, izbindu-l cu o doză de anxietate egalată doar de amenințarea unui război nuclear. Între timp, explorările aparent lipsite de direcție ale cineastului prin Sudul Statelor Unite ne revelează detalii despre relația sa complexă cu aceste locuri - un tip de dinamică pe care o aseamănă cu cea dintre Sherman și Sud, dragostea generalului față de această regiune a Americii nereușind să îi câștige afecțiunea populației, fiind profund disprețuit de localnici. (de Vanina Vignal)

premii și festivaluri

Cinema Eye Honors Awards 2010 - Legacy Award / National Film Preservation Board, USA 2000 - Selected for Preservation in the U.S. National Film Registry / Sundance Film Festival 1987 - Grand Jury Prize

AFIȘ

Sponsor principal: Kaufland
Partener de mobilitate: Autonom
Bilete prin: Eventbook
Partener logistic: DHL
Partener digital: Canopy
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Festivalul a fost fondat în 2008 de: Centrul Ceh București

Some of the icons used in our website are from www.flaticon.com