
KINEDOK este un program ce promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România. Fiecare țară contribuie la catalogul comun cu unele dintre cele mai interesante documentare produse în ultimii ani, care rulează apoi în sute de locații din toate cele șase teritorii, generând astfel o comunitate culturală impresionantă.
Un obiectiv important al proiectului este acela de a diversifica și extinde lanțul de distribuție dincolo de sălile de cinema, organizând proiecții în orice spațiu unde vizionarea unui film are potențialul de a deveni o experiență comunitară (galerii, muzee, baruri, biblioteci, case de cultură etc.). Un alt obiectiv al proiectului este acela de a prelungi și îmbogăți experiența cinematică prin discuții cu regizori, producători, protagoniști sau alți invitați care au legătură cu tema filmelor, încurajând astfel dialogul social și dezvoltarea unui public activ. Fiecare ediție KineDok aduce în atenția spectatorilor o nouă selecție de filme documentare de impact, precum și un catalog online cu documentare din edițiile trecute, care va fi disponibil pe site-ul kinedok.net
La ediția a15-a a festivalului, KineDok organizează două evenimente speciale:
Dezbaterea cu tema „Cum transformăm bibliotecile în hub-uri culturale”
Dezbaterea are ca obiectiv să investigheze modalitățile prin care bibliotecile din România pot fi transformate în hub-uri culturale care să promoveze și să faciliteze accesul la cultura de film documentar. Bibliotecile au un rol important în integrarea culturii în viața de zi cu zi, în cadrul comunităților din care fac parte.
Plecând de la practicile invitaților români și străini, vor fi discutate exemple concrete de modele europene de transformare a bibliotecilor în adevărate centre culturale, unde tinerii și adulții au acces la o ofertă diversificată de: cărți, presă, fond de film, programe culturale și educative.
Invitați:
Judita Ragauskaite este coordonatoarea festivalului de film documentar dedicat drepturile omului „Inconvenient Films” din Vilnius Lituania. Înființat în 2007 ca eveniment anual de film, este în prezent cel mai mare festival de film documentar din țară și a dezvoltat de-a lungul anilor diverse programe de promovare a filmului documentar în școli și biblioteci.
Claudia Șerbănuță este un specialist în biblioteci cu experiență internațională în susținerea unor servicii de bibliotecă moderne în sprijinul dezvoltării comunității. Ea are un doctorat în Biblioteci și Științe ale Informației de la Universitatea din Illinois la Urbana-Champaign. Între 2014 și 2016, Claudia a fost director interimar al Bibliotecii Naționale a României. În ultimii patru ani, a lucrat la Progress Foundation România în calitate de Community Development Manager în proiecte naționale și internaționale de promovare a accesului democratic la educație. Claudia Șerbănuță este unul dintre principalii organizatori ai conferinței internaționale Occupy Library și membră EduCaB România.
Tilman Scheel este directorul general și fondatorul companiei Reelport GmbH. Născut în 1970, Tilman a studiat istoria artei și dreptul. În 2001, Tilman a devenit avocat cu consultanții Arthur Andersen / Ernst & Young, domeniile sale de expertiză fiind dreptul societăților și mass-media. În 2004, Tilman a fondat Reelport GmbH, un serviciu VoD pentru industria filmului, oferind pentru parteneri precum Academia Europeană de Film soluții video de ultimă generație. În 2017, Tilman a fondat AVA, serviciul principal de VoD pentru bibliotecile publice și universitare din Germania, Elveția, Austria și Serbia.
Întâlnirea de lucru cu partenerii locali KineDok
În timpul festivalului are loc întâlnirea anuală de lucru cu partenerii KineDok din țară, adică cei care găzduiesc proiectul și care organizează cu devotament proiecții de film documentar în comunitățile lor. Împreună cu ei punem la cale cea de-a opta ediție KineDok și stabilim programul de proiecții pe următorul an.