FILME

Funeralii de stat

State Funeral

74 filme în 13 secțiuni
Sergei Loznitsa
Olanda, Lituania
135'


2019
Photo Film

V.O.

Rusă

subtitrări

Română, Engleză

companie producătoare

ATOMS & VOID, Studio Uljana Kim


Titlu Original

Государственные похороны

SECȚIUNEA

TRENDSETTERS

sinopsis

Moscova, martie 1953. Coloane întregi de oameni așteaptă la rând pentru a aduce un ultim omagiu defunctului conducător sovietic. O voce tandră de bărbat răsună din difuzoare, învăluind mulțimea cu vorbe de dor și regret pentru cel dispărut. Niște muncitori cocoțați pe o schelă privesc la portretul imens al dictatorului, levitând deasupra lor decorat cu stegulețe roșii. Acestea sunt doar câteva episoade din marele spectacol al funeraliilor lui Iosif V. Stalin, o imensă mașinărie menită să amplifice ecoul terorii și al minciunii și să continue cultul personalității, chiar și dincolo de moarte.

Serghei Loznitsa recompune abil tabloul absurd al înmormântării, un eveniment rămas în istorie nu numai datorită grandorii, ci și pentru că, în fond, vorbește despre mecanismul fricii, despre felul cum fantoma stalinismului a stăruit în lume multă vreme după dispariția celui care l-a instaurat. Imaginile redescoperite de regizor în arhive funcționează și ca un memento: oricât de adânc îngropat, trecutul lucrează în permanență la fundația prezentului. (de Andreea Chiper)

premii și festivaluri

Toronto International Film Festival 2019 / La Biennale di Venezia 2019 / International Documentary Film Festival Amsterdam 2019 / Astra Film Festival Sibiu 2019

distribuitor

MUBI

SPONSOR PRINCIPAL: Kaufland
SUSȚINUT DE: Raiffeisen Bank
PARTENER LOGISTIC: DHL
BILETE PRIN: Eventbook
PARTENER DE MOBILITATE: BlackCab
PARTENER DE MONITORIZARE: mediaTRUST
FESTIVALUL A FOST FONDAT ÎN 2008 DE: Centrul Ceh București

Some of the icons used in our website are from www.flaticon.com