MANIFEST PENTRU REFLECȚIEÎn aceste vremuri complicate, când pare că societăți democratice prin excelență riscă să se transforme în structuri fasciste, e tot mai dificil să adopți o atitudine activistă nereflexivă. Nu ai cum să nu simți la un moment dat, în parcursul luptelor tale, că îți scapă ceva din înțelegerea contextelor care au provocat deraierea lor de pe șine ce păreau până de curând sigure. Și, cum nu poți risca să îți pierzi încrederea în justețea și în șansele de reușită ale cauzelor la care aderi, trebuie să faci ceva pentru a nu renunța și a deveni astfel doar o entitate docilă printre atâtea altele care formează societățile actuale.


Dar ce poți să faci? Cum poți stopa mașinării atât de complexe și de puternice, ce par imperturbabile? E clar că nu mai e suficient doar să reacționezi la decizii politice pe care le consideri greșite, dar, pe de altă parte, dacă pierzi măcar acest reflex, vital într-o democrație, intuiești că panta spre blazare se deschide larg și sigur. Ca organizatori ai unui festival de film dedicat drepturilor omului suntem conștienți că avem în același timp un rol și multe limitări - în primul rând, de natură financiară - în construcția unei societăți tot mai incluzive și mai echitabile pentru toți membrii săi. Ediția actuală a festivalului este concepută conform credinței noastre că avem nevoie, mai mult decât în ultimii ani, să ne acordăm un răgaz de reflecție.


De aceea, vă propunem, poate mai mult decât în trecut, filme care prezintă originile unor problematici diverse ce croiesc decisiv lumea actuală. Și de aceea, mai mult decât în alte ocazii, vă oferim filme de lungimi foarte variate, unele ajungând să vă solicite o zi întreagă de vizionare. E important să ne reobișnuim să ieșim împreună dintr-un timp și dintr-o aparentă realitate ce par că ne acaparează și că nu ne mai permit să înțelegem cu adevărat ce se întâmplă cu noi și cu cei și cele ce ne înconjoară. Astăzi e aproape un gest de revoltă să îți iei opt ore pentru a viziona un film solicitant și revelatoriu la cinema. E un gest de revoltă să faci un pas în afara cercului ideologic - ce pare că te înghite zilnic - pentru a-ți permite să chestionezi și să probezi din cu totul alte perspective principii și judecăți care te-au format.


Prin tot ceea ce vă propunem în actuala ediție a festivalului One World Romania - de la proiecții de filme, la dezbateri, la expoziții și până la petreceri - sperăm să vă facem mai conștienți că e important să acceptăm acest exercițiu terapeutic de ieșire din rutina zilnică. Sperăm că vă veți lăsa copleșiți, măcar pe durata festivalului, de ideile noi, de informațiile noi, de senzațiile noi pe care vi le vor inspira evenimentele la care veți participa.

Știm că nu e nici pe departe suficient, dar orice schimbare începe de la o aspirație și de la înțelegerea modurilor în care funcționează lumea.


                                                                                                                                                      Andrei Rus,
                                                                                                                              Director artistic al OWR12


Sponsor principal: KAUFLAND
Bilete prin: Eventbook
Partener logistic: DHL
Partener digital: Canopy
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Festivalul a fost fondat în 2008 de: Centrul Ceh București