FILME

Copiii teribili

The Terrible Children

8 filme în 1 secțiuni
Ahmet Necdet Ēupur
Franța, Germania, Turcia
93'


2021
Photo Film

V.O.

Turcă, Arabă

subtitrări

Romānă, Engleză

companie producătoare

TS PRODUCTIONS


Titlu Original

Les enfants terribles

SECȚIUNEA


sinopsis

Regizorul Ahmet Necdet Ēupur se īntoarce īn locul īn care a copilărit, un sătuc din sud-estul Turciei, pentru a surprinde viața familiei sale prin ochi de adult. Revenirea sa se petrece īntr-un moment de criză al familiei, īntrucāt și frații săi mai mici au crescut și īși cer dreptul la independență, precum și el a făcut-o cu mulți ani īn urmă. Fratele Mahmut, intrat recent īntr-o căsătorie aranjată īn care nu se simte īmplinit, vrea să-și părăsească tānăra soție. Se simte īnsă prins īntre dorința de libertate, reproșurile părinților și propriile sentimente de vinovăție față de soția sa, care odată divorțată va deveni o paria īn comunitatea conservatoare a satului. Īn același timp sora mai mică, Zeynep, nu mai suport㠓regimul represiv” al familiei și viața lipsită de perspective din sat, și īși plănuiește evadarea la oraș, unde dorește să īși continue studiile. Regizorul surprinde cu o candoare desăvārșită tensiunile familiei, criza identitară a fraților săi și rebeliunea lor īmpotriva tatălui autoritar, care simte că universul familiei este īn pericol. Fără să judece sau să acuze, cineastul oferă un spațiu de exprimare pentru toți membrii familiei sale, inclusiv pentru părinții răniți de revolta copiilor. Ce rezultă este un portret complex de familie, un amestec intens de emoții adesea contradictorii și un conflict dureros īntre generații. Prin explorarea universului structurii familiale convenționale, filmul conturează și o critică subtilă la adresa practicilor ultraconsevatoare ce există īn anumite comunități musulmane. (Monica Stan)

*Adoptat de: UiPath Foundation

premii și festivaluri

Pordenone Docs Fest 2022 - Grand Jury Prize
ZagrebDox 2022
Visions du Réel 2021, Switzerland - Special Jury Award
Sarajevo IFF 2021 - Human Rights Award
Crime and Punishment IFF 2021- Special Jury Award
Adana Golden Boll IFF 2021 - Best Film, Best Editing, Special Jury Mention
Flahertiana IDF 2021 - Second Silver Nanook, Audience Award
Cinemamed Brussels 2021 - Young Jury Award
Cinema Vérité 2021, Iran - Best Film Award
IDFA 2021
RIDM 2021
DocsBarcelona 2021
FARAD IDF 2021
BFI London 2021
Zurich HRFF 2021
nūū-rū  boro 2021
Cinemed Montpellier 2021
EnergaCamerimage 2021
Kasseler Dokfest 2021
West Lake IDF 2021
Gangneung IFF 2021

_________________________________

* Proiecția filmului va fi urmată de o discuție moderată de Raluca Negulescu-Balaci, Directoarea Executivă a UiPath Foundation, īn cadrul căreia vor participa Silvia Guță, Psiholog și Psihoterapeut, și Mina Gălii, Project Manager la UiPath Foundation.

Discuția se va concentra asupra universalității conflictului generațional și adāncirea acestuia īn comunitățile vulnerabile, impactul psihologic pe care această dinamică o are asupra adolescenților, dar și pe oportunitățile care pot spori accesul tinerilor la un viitor mai bun prin educație.
 
Raluca Negulescu-Balaci este Directoarea Executivă a UiPath Foundation. Are o experiență de peste 13 ani īn ceea ce privește comunitățile vulnerabile din Romānia și din Europa. Īn această perioadă, s-a concentrat pe dezvoltarea programelor educaționale adresate copiilor care provin din medii defavorizate. Din 2019, īși continuă misiunea īn cadrul fundației coordonānd proiecte cu impact pozitiv pe termen lung īn viața copiilor și adolescenților din Romānia și India. 
 
Silvia Guță este psiholog și psihoterapeut experiențial, lucrează īn mai multe proiecte ONG centrate pe educație, cultură și tineri, precum In a Relationship, realizat de Fundația Friends for Friends, sau Ideo Ideis.  
 
Mina Gălii este de la īnceputul anului Project Manager la UiPath Foundation. Ea coordonează programul fundației destinat liceenilor - Own Your Path -  ce va fi lansat īn toamnă. Mina are o experiență solidă īn ceea ce privește munca la firul ierbii īn comunități vulnerabile din Romānia,  timp de 2 ani a fost Coordonatorul Local al programelor UiPath Foundation īn Ferentari, iar īnainte de a se alătura fundației a fost profesor Teach for Romania.

AFIȘ


Some of the icons used in our website are from www.flaticon.com