FILME

Charleen

68 filme în 10 secțiuni
Ross McElwee
SUA
60'


1977
Photo Film

V.O.

Engleză

subtitrări

Română

companie producătoare

Homemade Movies

Titlu Original

Bilete

Charleen

SECȚIUNEA

RETROSPECTIVA ROSS MCELWEE

program

• 22 august, 20:30, ARCUB

Proiecție desfășurată în prezența: Ross McElwee


Ross McElwee
Ross McElwee a crescut în Carolina de Nord. A absolvit Universitatea Brown și, mai târziu, Institutul Tehnologic din Massachusetts, unde a primit diploma de Masterat în cinema în cadrul unui program condus de documentariștii Richard Leacock și Ed Pincus.
A realizat șapte documentare de lungmetraj, precum și mai multe scurtmetraje. Majoritatea filmelor sale au fost turnate în regiunea sa natală, Sudul American, printre ele aflându-se mult apreciatul Sherman's March, Time Indefinite, Six O'Clock News și Bright Leaves.
Filmele lui McElwee au participat la festivaluri de film ca cele de la Berlin, Londra, Viena, Rotterdam, Florența, Sydney și Wellington și au avut parte de numeroase retrospective.
Din 1986 Ross McElwee predă film la Universitatea Harvard, unde e profesor al Departamentului de Studii Vizuale și de Mediu.

sinopsis

Primul film al lui Ross McElwee, care a fost și lucrarea lui de diplomă de la MIT, se construiește în jurul personalității explozive a lui Charleen Swansea, prietena și fosta lui profesoară de liceu. Ea trăiește și lucrează în Charlotte, orașul de baștină al cineastului, crescându-și singură cei doi copii și punându-și talentul artistic, pe care și l-a cultivat alături de nume precum E.E. Cummings și Ezra Pound, în slujba elevilor săi proveniți din clase sociale defavorizate. Cu toate că influența lui Richard Leacock, unul dintre principalele figuri ale cinema-ului direct și care i-a fost profesor la MIT, se face resimțită de-a lungul filmului, Ross McElwee afișează o atitudine polemică față de conceptul de fly on the wall: cu toate că unele secvențe sunt pur observaționale, multe altele își datorează impactul emoțional tocmai încrederii și amiciției care iradiază între persoana din fața camerei și cea din spatele ei. Departe de a căuta să fie invizibil, McElwee mizează pe tendința de a performa pe care o manifestă subiecții săi sub ochiul camerei de filmat, demonstrând astfel o înțelegere mai nuanțată a ideii de adevăr uman - adevăr care poate fi intuit tocmai în funcție de măștile în spatele cărora fiecare alege să se ascundă. Actul de a o filma pe Charleen - lucru pe care are să-l mai facă de nenumărate ori în filmele lui ulterioare - pare de asemenea să-l fi convins că a se concentra pe subiectivitatea unui individ este un mod privilegiat de a descoperi comunitatea în care acesta trăiește, iar filmografia lui la persoana întâi nu este altceva decât o șlefuire a acestei formule testate aici pentru întâia oară. (Liri Alienor Chapelan)

premii și festivaluri

Sponsor principal: Kaufland
Partener de mobilitate: Autonom
Bilete prin: Eventbook
Partener logistic: DHL
Partener digital: Canopy
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Festivalul a fost fondat în 2008 de: Centrul Ceh București

Some of the icons used in our website are from www.flaticon.com