FILME

Bright Leaves

68 filme în 10 secțiuni
Ross McElwee
SUA, Marea Britanie
105'


2003
Photo Film

V.O.

Engleză

subtitrări

Română

Titlu Original

Bilete

Bright Leaves

SECȚIUNEA

RETROSPECTIVA ROSS MCELWEE

program

• 25 august, 20:30, CINEMA ELVIRE POPESCO - INSTITUTUL FRANCEZ

Proiecție desfășurată în prezența: Ross McElwee


Ross McElwee
Ross McElwee a crescut în Carolina de Nord. A absolvit Universitatea Brown și, mai târziu, Institutul Tehnologic din Massachusetts, unde a primit diploma de Masterat în cinema în cadrul unui program condus de documentariștii Richard Leacock și Ed Pincus.
A realizat șapte documentare de lungmetraj, precum și mai multe scurtmetraje. Majoritatea filmelor sale au fost turnate în regiunea sa natală, Sudul American, printre ele aflându-se mult apreciatul Sherman's March, Time Indefinite, Six O'Clock News și Bright Leaves.
Filmele lui McElwee au participat la festivaluri de film ca cele de la Berlin, Londra, Viena, Rotterdam, Florența, Sydney și Wellington și au avut parte de numeroase retrospective.
Din 1986 Ross McElwee predă film la Universitatea Harvard, unde e profesor al Departamentului de Studii Vizuale și de Mediu.

sinopsis

Uneori căutările autobiografice ne pot conduce pe căi nebănuite. Cum ar fi să descoperi, precum Ross McElwee, că viața străbunicului tău, unul dintre magnații decăzuți ai tutunului din romanticul secol al XIX-lea american, ar fi inspirat un personaj interpretat de Gary Cooper într-un film hollywoodian clasic, intitulat „Bright Leaves” și regizat de Michael Curtiz, realizatorul legendarului „Casablanca”? Și cum ar fi să te obsedeze atât de tare această idee, încât să începi un întreg parcurs detectivistic, de multe ori soldat cu eșecuri, dar să nu-ți pese și să mergi mai departe, în speranța că vei reuși să-ți revelezi ceva cât se poate de important pentru tine? Acestea ar fi premisa și structura documentarului, intitulat tot „Bright Leaves”, ce reconstituie nu doar traseul urmat de cineast pentru a elucida misterul, ci, mai ales, prezintă supozițiile și conexiunile pe care le face între tot felul de evenimente pentru a ajunge la un rezultat cât mai precis. Printre întâlniri cu Patricia Neal, partenera lui Gary Cooper din filmul hollywoodian, printre cercetări în arhive și printre discuții emoționale despre efectele nocive ale tutunului asupra sănătății nu doar a populației largi, ci și a familiilor marilor producători din regiunea Carolinei de Nord, la un moment dat nici nu mai pare o miză aceea de a afla dacă e sau nu adevărată legătura dintre filmul clasic hollywoodian și realitate. Parcursul e atât de incitant, încât ai vrea să nu se ajungă niciodată la o elucidare, iar căutările lui McElwee să continue, fără un sfârșit. (de Andrei Rus)

premii și festivaluri

News & Documentary Emmy Awards 2006 / Directors Guild of America, USA 2005 / National Society of Film Critics Awards, USA 2005 / Cannes Film Festival 2003

AFIȘ

Sponsor principal: Kaufland
Partener de mobilitate: Autonom
Bilete prin: Eventbook
Partener logistic: DHL
Partener digital: Canopy
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Festivalul a fost fondat în 2008 de: Centrul Ceh București

Some of the icons used in our website are from www.flaticon.com