FILME

Acasă - My Home

74 filme în 13 secțiuni
Radu Ciorniciuc
România, Finlanda, Germania
86'


2020
Photo Film

V.O.

Română, Engleză

subtitrări

Română, Engleză

companie producătoare

HBO Europe, HBO Romania, Manifest Film


Titlu Original

Acasă - My Home

SECȚIUNEA

DIN APROAPE ÎN APROAPE (Habar n-ai tu cât te iubesc)

program

• 21 august, 19:30, VERDE STOP ARENA

Proiecție desfășurată în prezența: Radu Ciorniciuc, Monica Lăzurean Gorgan


Radu Ciorniciuc
Radu Ciorniciuc este reporter special, co-fondator al Casei Jurnalistului - o comunitate de reporteri independenți - și regizor de film.

De-a lungul carierei, a lucrat ca scenarist și reporter de investigație, urmărind subiecte legate de drepturile omului, protecția animalelor și probleme de mediu.

Radu Ciorniciuc a realizat reportaje pentru The Guardian, Al-Jazeera, Channel 4 News, ZDF și a fost premiat național și internațional la Premiile Superscrieri (Superscrierea anului 2014), Royal Television Society UK (2014), Amnesty International UK (2014), Harold Wincott Award for Business Economic and Financial Journalism (2016) și alte instituții internaționale de prestigiu.

ACASĂ reprezintă debutul său în calitate de regizor de film documentar.

De la premiera mondială din cadrul festivalului Sundance (2020), filmul ACASĂ a fost prezentat și difuzat în mai mult de 100 de festivaluri și televiziuni internaționale.

Filmul a fost nominalizat pentru premiile Academiei de Film Europene (2020).


sinopsis

În coasta capitalei, Delta Văcărești e un fantastic teatru de război dintre civilizație și natur㠗 iar pentru familia Enache, e un paradis. Cei nouă copii ai soților Enache au crescut acolo după ce natura și-a reintrat în drepturi și a năpădit rămășișele unui grandios proiect urban ceaușist abandonat în 1989. Copiii pescuiesc, vânează și se hârjonesc în voie în deltă, iar tatăl lor a devenit un expert și un reprezentant al întregului ecosistem în fața curiozității celor de dinafara lui. Dar când simpla curiozitate este înlocuită cu tăvălugul capitalist al dezvoltării urbane, familia Enache este mutată la bloc — într-un mediu cu care copiii nu au fost niciodată familiari. Presiunea adaptării la noua identitate de orășeni îi atinge pe toți, sfâșiind inimi, raporturi dintre părinți și copii și parametrii fundamentali ai identității umane. Radu Ciorniciuc și Lina Vdovîi construiesc cu respect și delicatețe o poveste universal umană care combină filmările spectaculoase și idilice cu intimitatea devastatoare a unei familii sub presiunea vremurilor. (de Mona Nicoară)

premii și festivaluri

Sundance Film Festival 2020

SPONSOR PRINCIPAL: Kaufland
SUSȚINUT DE: Raiffeisen Bank
PARTENER LOGISTIC: DHL
BILETE PRIN: Eventbook
PARTENER DE MOBILITATE: BlackCab
PARTENER DE MONITORIZARE: mediaTRUST
FESTIVALUL A FOST FONDAT ÎN 2008 DE: Centrul Ceh București

Some of the icons used in our website are from www.flaticon.com